Ezek a legfrissebb sörtrendek: növekvő fenntarthatóság, zéró glutén és az alkoholmentes sörök további térnyerése várható
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. szeptember 19. csütörtök

Vilhelmina ünnepli névnapját.
Holnap Friderika napja lesz.
Főoldal Kultúra Mozaik Ezek a legfrissebb sörtrendek: növekvő fenntarthatóság, zéró glutén és az alkoholmentes sörök további térnyerése várható
Ezek a legfrissebb sörtrendek: növekvő fenntarthatóság, zéró glutén és az alkoholmentes sörök további térnyerése várható PDF Nyomtat Email
2019 június 05., szerda 10:41

A Brewers of Europe idei fórumán, Antwerpenben a világ legismertebb szakemberei beszélgettek a sörvilág jelenéről és jövőjéről, régi és új alapanyagokról, meghatározó stílusokról és innovációs trendekről. Melyek is ezek?


Ma már a sörgyártásban is a folyamatos innováció és a fenntarthatóság a két fő téma. Az Európai Sörgyártók Szövetségének Antwerpenben folyó üzleti fórumán és a vele párhuzamosan zajló tudományos tanácskozáson csaknem 70 előadó és 1500 résztvevő gyűlt össze a világ minden tájáról, hogy az európai sörgyártás jövőjét meghatározó trendekről és technológiai lehetőségekről cseréljenek gondolatokat.

A fejlett technológiájú üzemekben az újra felfedezett élesztő törzsek és új alapanyagok felhasználása teljesen új ízvilágú sörök megalkotását teszik lehetővé. A jól ismert, de sokáig háttérbe szorult „kveik” elnevezésű élesztő például a mai igényeknek jól megfelelő, különleges gyümölcsízt ad az italoknak. Az új sörtípusok közül a kávéból, szőlőből készülő tarthat számot szélesebb körű érdeklődésre, de az új hóbortként megjelenő csillogó sörök elterjedése is okozhat meglepetést.

Az előadók mindegyike egyet értett abban, hogy a gyártástechnológia legnagyobb fejlődése az alkoholmentes sörök területén tapasztalható. A harmonikus ízvilágot biztosító új technológiáknak köszönhetően ezeknek az ízesített vagy ízesítetlen italoknak az elkövetkező években várható az igazi áttörése. Köszönhetően azon fogyasztói igények megerősödésének, amik a kizárólag természetes alapanyagokból készült italokat részesíti előnyben. A legújabb trendek szerint a gluténmentes sörök törnek előre a sörspecialitások terén. A spanyol kisüzemi sörök iránt érdeklődő fogyasztók 52%-a már ezeket az új sláger termékeket keresi.

A sörgyártásban a csökkentett súlyú üveg- vagy aludoboz-csomagolások már nem jelentenek újdonságot, a fókusz inkább azon van, hogy a gyártók olyan anyagokat találjanak, amik a könnyen hasznosíthatók újra és rövid úton illeszthetők vissza a helyi körforgásos gazdaságba. A nehézséget az iparág számára egyes anyagok teljes mellőzése jelenti a gyártás, csomagolás és a szállítás területén. Ez az új kihívás globális megoldást követel. Ausztráliában egyes helyeken már a hatos egységcsomagolások összefogására használt műanyagot újrahasznosított papír kartonnal helyettesítették. Melbourne-ben még ennél is tovább léptek: ugyanezt a kartoncsomagolást olyan gabonából állítják elő, ami egyébként a sörfőzés mellékterméke.



Mi lesz itthon?

„Nagyon felgyorsult és sok irányban ágazik el az innováció a söriparban” – számolt be dr. Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója, aki elmondta, hogy a legtöbb sört ugyan a csehek és a németek fogyasztják, sokszor az új trendek inkább mégis más európai országokban, például hazánkban jelennek meg először. Az Sörszövetség vezetője osztja a nemzetközi szakértők véleményét, akik azt várják, hogy egész Európában tovább fog nőni az alkoholmentes és csökkentett alkohol tartalmú sörök forgalma. „Magyarországon ezen a területen az európai átlaghoz közeli, csaknem 6%-os piaci részesedést tapasztaltunk ebben a szegmensben tavaly” – mondta a Szövetség vezetője.



blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások