Lévay-sorozat – egy korszak fotói
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. február 18. hétfő

Bernadett ünnepli névnapját.
Holnap Zsuzsanna napja lesz.
Főoldal Programajánló Lévay-sorozat – egy korszak fotói

pozitiv-miskolc

Lévay-sorozat – egy korszak fotói PDF Nyomtat Email
2018 január 09., kedd 10:19

Divat, rang, kortársak – amiről Lévay fotói mesélnek

Manapság, amikor a háromévesek is úgy pózolnak a mobilkamerák előtt, mint profi modellek, nehéz elképzelni, milyen ritka és nagy jelentőségű esemény lehetett korábban egy ember életében, ha fotót készítettek róla. Lévay József pályája a fotográfia úttörésével együtt emelkedett, így a róla készült képek nemcsak a köztiszteletben álló férfiú, de egy kor rajzát is adják. Erről tart előadást dr. Gyulai Éva történész január 10-én, szerdán délután fél 5-től a Lévay és a Szabó könyvtár előadótermében.

Lévay József ikonográfiája – ez a címe dr. Gyulai Éva egyetemi docens előadásának. A tudományos alaposságot tükröző cím ez esetben olyan témát takar, ami ma is része mindennapi életünknek, még ha más mértékben is: a szokásokhoz és elvárásokhoz igazodva hogyan igyekszünk megjeleníteni saját magunkat, a külsőnkkel hogyan igyekszünk tükrözni jellemünket, státusunkat, körülményeinket, egész lényünket.

Lévay Józsefről vármegyei tisztviselőként és egyre nagyobb hírnévre szert tett költőként számos kép készült – a vizitkártyáktól a kabinetportrékon át a hivatalos fotókig és riportképekig. De nem hiányoznak a gyűjteményből a jóval nagyobb presztízsértékkel bíró olajfestmények sem. A készítők között pedig műkedvelő és nagynevű festő, helyi és fővárosi fényképész egyaránt szerepel.

Az atillától a szalonkabáton át a nagykockás tweed zakóig jutunk tehát a fotók és az azokhoz kapcsolódó érdekes történetek által a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Lévay József Muzeális Könyvtára által, a Lévay József Centenáriumi Emlékprogram 2015–2018 keretében szervezett ismeretterjesztő sorozat ez évi első találkozóján, a Mindszent tér 2. szám alatt, január 10-én, szerdán délután fél 5-től kezdődő előadáson.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások