2024. 05. 21. kedd

Konstantin
1 EUR 386 HUF
1 GBP 451 HUF

Dr. Karikó Katalinról nevezte el egyik tantermét a Semmelweis Egyetem

A Semmelweis Egyetem különböző kutatási projektek révén hosszú ideje aktív és élő tudományos kapcsolatot ápol a 2023-ban orvosi-élettani Nobel-díjat kapott kutató munkacsoportjával, 2022-ben pedig az intézmény legnagyobb presztízsű elismerésével, a Semmelweis Budapest Award-dal is kitüntette dr. Karikó Katalint.

A Nobel-díjas kutató gyógyszerfejlesztésre is kiható munkássága előtt tiszteleg a Semmelweis Egyetem ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézete azzal, hogy dr. Karikó Katalinról nevezte el egyik tantermét, emellett a tudós sikeres életpályáját is követendő példaként állítja ezzel a gesztussal az intézmény az egyetemi hallgatók elé.

Az egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbjének első emeletén található 24 férőhelyes gyakorlati terem április 10-i ünnepélyes átadóján dr. Merkely Béla rektor úgy fogalmazott, a Nobel-díjas kutató példája is bizonyítja, hogy a magas szintű tudományos eredmények eléréséhez kiváló felsőoktatás szükséges. „A Semmelweis Egyetem a nemzetközi rangsorok egyik legsikeresebb magyar szereplője, a Times Higher Education (THE) 2024-es világranglistáján a világ 300 legjobb intézménye között tartják számon, ám célként tűztük ki, hogy 2030-ra egyetemünk a világ száz intézménye közé kerüljön” – tette hozzá a rektor.

Dr. Merkely Béla szerint dr. Karikó Katalin sikeres pályája hűen példázza a hallgatók és a fiatal kutatók számára, hogy a tudományos kutatásokba fektetett idő és energia, a kitartó és következetes munka mindig meghozza a gyümölcsét, hiszen akkor is elszántan, állhatatosan kutatott tovább, amikor nehézségekkel találkozott.

Orvosként, tudósként és kutatóként a legfontosabb, hogy legyünk nyitottak, érdeklődőek, merjünk kérdéseket feltenni, hiszen csak így találhatunk új terápiás lehetőségeket és válaszokat a tudomány újonnan felmerülő kérdéseire

– fejtette ki.

Dr. Karikó Katalin Nobel-díja a tudományos kutatás és innováció fontossága mellett a nemzetközi együttműködések jelentőségére is ráirányította a figyelmet. A tudományos fejlődés záloga az együttműködésben, határokon átívelő tudástranszferben rejlik, hiszen ha tudásunkat megosztjuk, kutatásainkat hatékonyabbá tehetjük, és még kiemelkedőbb eredményeket érhetünk el.

A kutatás küldetés, olyan hivatás, amely inspirálja a kutatót: minden egyes nap alig várja, hogy bemenjen a munkahelyére, hogy állandóan azon gondolkodjon, mivel lehetne még jobb, még eredményesebb a munkája, és a végén valami olyasmire kapjon választ, amivel az embereken segíthet

– áll a felújított tanterem falán dr. Karikó Katalin hivatástudatra ösztönző gondolata. A kutató nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a Semmelweis Egyetem róla nevezte el egyik tantermét, és jó tanulást kívánt a hallgatóknak.

„Dr. Karikó Katalin felfedezése a gyógyszerkutatás új dimenzióját nyitotta meg, ezért rendkívül felemelő intézetünk számára, hogy az első magyar női Nobel-díjasról elnevezett szemináriumi teremben taníthatjuk a fiatal orvosokat és kutatókat a farmakológia és farmakoterápia tudományára” – emelte ki dr. Ferdinandy Péter, a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója az átadón.

Dr. Karikó Katalin a Semmelweis Egyetem vele készített korábbi videóinterjújában azt tanácsolta a fiataloknak, hogy a fontos és égető kérdésekre koncentráljanak tudományos munkájuk során, és kiemelte annak jelentőségét, hogy élvezzék azt, amit csinálnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…