2024. 04. 29. hétfő

Péter
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Korán érkezett a tavasz az ÉSZAKERDŐ Zrt.-hez is

Korán érkezett a tavasz az ÉSZAKERDŐ Zrt.-hez is

Az erdő alapú gazdálkodás, az erdők – az ország zöld vagyonának – fennmaradása, gyarapítása, védelme az egész társadalom érdeke. Aki mostanában kirándul, maga is megtapasztalhatja, ahogy a napsütésben az erdő harsogó smaragdzöldje harmonizál a mélykék horizonttal, ahogy a természetes úton megjelenő pici magoncok, fiatal fácskák kövér levelei mosolyogva néznek a ragyogó napsütésbe.

Az ország északkeleti részébe is meglepően korán érkezett a tavasz, és – a már sajnos megszokottnak mondható módon – szinte elmaradt a tél az ÉSZAKERDŐ Zrt. által kezelt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei erdőterületeken is. Az erdészeti társaság szakemberei a korábbi évek tapasztalatai alapján felkészültek a vegetációs időszak korábbi indulására, megfelelő időben gondoskodtak a mesterséges erdősítésekhez szükséges csemeték beszerzéséről és azok szakszerű ültetéséről.

Hazánkban az erdőterület a trianoni tragédia óta folyamatosan nő, így körülbelül másfél évszázada nem beszélhetünk Magyarországon erdőirtásról. Az erdőkezelés egyik legfontosabb feladata – a társadalom rekreációs igényeinek kielégítése, a lakosság tűzifával, az ipar faanyaggal való ellátása mellett – az erdők megújítása, az erdőterület bővítése, az erdők állékonyságának, megújuló képességének, változatosságának fokozása. Ezek szellemében végezték el munkatársaink idén tavasszal is az erdősítési feladatokat, ahol részben a különböző természeti károk – aszály, a folyók mentén jégkár – során elpusztult facsemetéket pótolták, illetve olyan erdőállományok helyén hoztak létre őshonos fafajok keverékéből álló elegyes erdőket, amelyek önmaguktól képtelenek voltak a megújulásra. Emellett újabb erdők telepítésében is részt vettek az erdészeti társaság szakemberei és a velük kapcsolatban álló vállalkozások munkatársai.

A 2023 őszi és 2024 tavaszi szezonban csaknem 1,2 millió csemetét ültettek el az elpusztult fenyőerdők helyén, illetve a különböző természeti károk felszámolása érdekében. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei erdők csaknem felét kezelő ÉSZAKERDŐ Zrt. illetékességi területén erdőirtás nincs, az erdőterület csak az elmúlt öt évben mintegy 64 hektár új erdő létesítésével bővült. Társaságunk területén erdőtelepítéssel idén ősszel további 8,5 hektár őshonos, lombos fafajokból álló új erdő telepítését tervezzük.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. elhivatottsággal, tapasztalattal és szakértelemmel vállalja önkormányzatok, magán- és jogi személyek számára erdőtelepítések tervezését, a kivitelezési munkálatok szakmai irányítását, de akár teljes körű lebonyolítását is. Jelenleg is több mint száz hektáron folyik megbízás keretében erdőtelepítési munkák előkészítése – tájékoztatott Mihók István, erdészeti vezérigazgató-helyettes.

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek