Szikszó díszpolgári címet kapott Csomós Jánosné
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. június 18. kedd

Levente ünnepli névnapját.
Holnap Gyárfás napja lesz.
Főoldal Kultúra Kultúra Szikszó díszpolgári címet kapott Csomós Jánosné
Szikszó díszpolgári címet kapott Csomós Jánosné PDF Nyomtat Email
2019 január 03., csütörtök 13:23

Szikszó Város Önkormányzata képviselő testülete egyházi hitépítői tevékenységéért , a  Szikszói  Református Egyház áldozatos vezetésért,  Szikszó Városa közösségért végzett munkájáért  Csomós Jánosné tiszteletes asszonynak díszpolgári címet adományozott.


Az elismerést  Füzesséri József Szikszó polgármestere adta át Szikszón a december 21-én rendezett adventi kórushangversenyen.


Díszpolgári címet kapott Csomós Jánosné

Szikszó Város Önkormányzata képviselő testülete egyházi hitépítői tevékenységéért , a  Szikszói  Református Egyház áldozatos vezetésért,  Szikszó Városa közösségért végzett munkájáért  Csomós Jánosné tiszteletes asszonynak díszpolgári címet adományozott.
Az elismerést  Füzesséri József Szikszó polgármestere adta át Szikszón a december 21-én rendezett adventi kórushangversenyen.
Csomós Jánosné  27 évvel ezelőtt szeretett férjével , lelkész társával a nagytiszteletű Csomós János tiszteletes úrral , későbbi esperes úrral,  a szikszóiak számára csak templomépítőként tisztelt  református lelkésszel  és két  gyermekével  érkezett  Pácinból Szikszóra.  Karácsony előtt öt nappal.  A férje az  első prédikációjában így beszélt : Olyan távolságról érkeztünk, mint Mária és József. Názáret és Betlehem között kb. 100 km a távolság. Szikszó és Pácin között is 100km van. Aznap vastag hó borította be a földet, így nem volt visszafelé út.”
A Szikszóra érkezésük nemcsak a saját, de Szikszó életét is megváltoztatta.  Hiszen Csomós Jánosnak, feleségének és családjának nagy feladatot adott az Úr. A templom annyira lepusztult, életveszélyes állapotban volt, hogy 1993-ban húsvét előtt hatóságilag bezárták.  1992-ben létrehozták a Szikszói Református Templomért Alapítványt és ember feletti munkával, a közösség összefogásával megépült a templom, hogy ma is otthona legyen a református közösségnek . Ebben a munkában  Csomós  János mellett nemcsak az Úr állt, hanem szeretett felesége, akit mindig Katócskának  nevezett.
Csomós Jánosné Katócska a román határ melletti csengerújfalui  protestáns család első gyermekeként  beleszületett a református egyházba. Anyai és apai ágon is a felmenői között presbiterek és gondnokok voltak. A szigorú protestáns neveltetése mégsem vitte azonnal a teológiára, mert a csengeri gimnáziumban a kémiát érezte magához  közel. Mivel az érettségi után nem vették fel az egyetemre Debrecenben a Biogalban kezdett el dolgozni, Az ottani lét, az emberek egymással való viselkedése adta meg az igazi útját , Isten, az egyház és az emberek szolgálatát. A teológia elvégzése után  Turistvándiban végezett lelkészi munkát, itt érte szeretett férje érdeklődése iránta, amely házassággal  és közös szolgálattal végződött.
Szikszó azonban nemcsak örömöt , hanem gyászt is hozott a család életébe. 2003-ban tragikus hirtelenséggel  elhunyt Csomós János. Nemcsak  Katócska , a gyerekek, hanem az egyházközösség is árván maradt.  Ahogy visszaemlékszik  azokra az időkre a  Szentírásban leírtak vezényelték "Az én erőm erőtlenség által végeztetik el!"  Az Isten megerősítette őt , nagyon sokan mellé álltak, támogatták , amiért ma is nagyon hálás.
A Szikszói Református Egyház  tiszteletes asszony vezetésével  évről évre gyarapodik, fejlődik.   A  Csomós János által alapított   Református Kórus ma is szerető közösség, az úr szolgálatában áll . Ma már lelkes gyerekkórus is gazdagítja  a közösséget.  Évről, évre beruházások sora teszi szebbé a templomot és a környezetét a pályázatoknak és az adakozásoknak köszönhetően.  
Füzesséri József , Szikszó polgármester az  átadó ünnepségen megköszönte Szikszó Önkormányzata nevében köszönöm a  27 éves munkát. A  közösségépítő,  példamutató tevékenységet,    közös munka örömére, a felelősségvállalásra, az emberi szeretetre.  A jókívánságaiban szerepelt az is, hogy bízik benne ,hogy Csomós Jánosné a  jövőben is gazdagítja  majd a  hívek közösségét és Szikszó egész városát.


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások