• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. július 18. szerda

Frigyes ünnepli névnapját.
Holnap Emília napja lesz.
Főoldal Kultúra Kultúra A Masa Mara-i nagy gnúvándorlás - Csótai László kiállítása a MÜHA-banIsten csordái
A Masa Mara-i nagy gnúvándorlás - Csótai László kiállítása a MÜHA-banIsten csordái PDF Nyomtat Email
2017 október 10., kedd 18:40

Kenyában, a szafari szülőhazájában látható az egyik legelképesztőbb természeti színjáték: a több százezer gnú és zebra vándorlása, amelyek minden évben átgázolnak a Mara folyón élelmet keresve. Csótai László ezt a páratlan természeti jelenséget örökítette meg. Képeit most a Művészetek Háza látogatói is megtekinthetik október 13. és november 3. között, minden nap 14:00-től 22:00-ig.A Masai Mara Nemzeti Rezervátum egyike Afrika még mindig igen gazdag állatvilággal rendelkező területeinek, amelyek felidézik a nagy fehér vadászok idejét, amikor egész Kelet-Afrika egyetlen szabad és hatalmas vadászterület volt. A vadvilág mozgását nagymértékben befolyásolja az éghajlat. A Serengeti síkságain hulló időszakos csapadék nem elegendő, hogy egész évben élelmet biztosítson. A Masa Mara vidékét novembertől júniusig esők áztatják és állandó vízforrása van: a Mara folyó. Így a terület vonzó a hatalmas csordáknak, amelyek friss legelőt keresnek.

Minden évben közel másfél millió fehér szakállú gnú, kétszázötvenezer zebra és félmillió gazella vándorol a Serengeti-Mara térségén; az időszakos menetelés hossza közel ezernyolcszáz mérföld. A 60-as és a 70-es években robbanásszerű növekedésnek indult gnúpopuláció – amely ma már másfél millió egyedet számlál – olyan méreteket kölcsönzött a vándorlásnak, hogy az könnyedén a természeti csodák listájának csúcsára kerülhetne.

Csótai László természetfotós fényképezőgéppel és kamerával járja a világot. Hitvallása: „Tiszteld a természetet, fogadd el szabályait, és akkor ő is befogad, megnyitja előtted csodálatos világát”. Képein bemutatja Afrika élővilágát és a Masa Mara-i nagy vándorlás pillanatait. A kiállítás látogatói pedig rövid időre az afrikai szavannákon érezhetik magukat.
blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások