• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. március 24. szombat

Gábor ünnepli névnapját.
Holnap Irén napja lesz.
Főoldal Kultúra Kultúra Megújult a Szegi könyvtár
Megújult a Szegi könyvtár PDF Nyomtat Email
2017 július 23., vasárnap 20:43

Sárossy Erzsébet tanító nevét veszi fel Szegi megújult könyvtára. A több mint duplájára növekedett „könyvesház” közösségi térré vált – és a közösség összefogásaként jött létre.


Új, az eddiginél több mint kétszer nagyobb alapterületű helyre költözött a Szegiben található könyvtár. Eddig 20 négyzetméteren működtek, mostantól azonban 55 négyzetméteren várja a több mint ezer kötet az olvasókat. Gyermekkuckó, foglalkoztató asztalok és két olvasói számítógép is szolgálja az információszerzést és a közösségi élményt.
A település önkormányzata mintegy 3 millió forintot költött a felújításra: az összeg döntő részét a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyerték, és ezt a teljesen új berendezésre költötték – a helyiség festését, a vizesblokk felújítását pedig saját erőből végezték el.
Ugyanakkor, amint ez a július 21-ei, pénteki átadóünnepségen elhangzott, az itt élők munkájának is köszönhető, hogy kényelmesen le lehet ülni, hogy korszerűen lehet világítani, sőt, számos könyvet is adományoztak a szegiek a megújult könyvtárnak.
Mint Gabura Csaba polgármester az ünnepségen bejelentette, sikeres lett a vidékfejlesztési program keretében benyújtott pályázatuk, így méltó külsőt is kaphat a könyvtár épülete – az egykori iskola. Létre tudják hozni az iskolamúzeumot, aminek szándékát jelenleg néhány fotó és tárgy jelképezi az olvasói térben. A könyvtár eddig otthona sem marad üresen, falusi vendéglátóhelyet alakítanak ki benne.
Dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megye Hatókörű Városi Könyvtár igazgatója köszöntőjében ehhez csatlakozva hangsúlyozta: amilyen fontos, hogy az olvasnivaló mellett jó programokkal is várják a gyerekeket és felnőtteket, ugyanolyan fontos a helyi értékek megőrzése, bemutatása. Ebben is jó partner a könyvtár, hiszen itt digitalizálhatják a dokumentumokat, információkat kereshetnek, kialakíthatják saját helytörténeti gyűjteményüket.
Hogy Szegiben mindezt fontosnak tartják, azt jól mutatja, hogy a könyvtár felveszi Sárossy Erzsébet nevét, aki az 1925-26-os tanévben vette át első osztályát a szegi iskolában, és 55 éves pedagógusi pályafutása alatt nemzedékek tanítója, nevelője és barátja lett. Sőt, ő hozta létre a település első valódi könyvtárát is.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail:*

Belépés

Elfelejtett jelszó? Regisztráció

A hét kérdése

Ön szerint a közpénz felhasználásáról van-e joga minden megkötés nélkül beszámolni a sajtónak?
 

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások