• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. május 24. csütörtök

Eszter ünnepli névnapját.
Holnap Orbán napja lesz.
Főoldal Kultúra Kultúra Miskolci operettkiállítás a világ legnagyobb színházi múzeumában
Miskolci operettkiállítás a világ legnagyobb színházi múzeumában PDF Nyomtat Email
2017 július 06., csütörtök 14:25

A magyar operett aranykoráról mesél ezekben a hetekben Moszkvában a miskolci színészmúzeum: a Kálmán Imre születésének 135. évfordulójához kötődő, egy hónapig látogatható kiállítás június végén nyílt meg a Bahrusin Színházi Múzeum szalonjában, a Tverszkoj bulváron található épületben.


A Kálmán Imre és a többiek... c. tárlat felsorakoztatja a század első felének világhírű magyar komponistáit és legnépszerűbb műveiket, melyeknek köszönhetően a magyar operett a műfaj nemzetközi élvonalába került. A rendezők bemutatják a zenés játékok jellegzetes magyar témái mellett az operettek kedvelt tájait Pesttől Párizsig. Megtudhatjuk, milyen kritikák érték az operettszerzőket, és hogy miről álmodtak a századelő színésznői. Korabeli előadásképek, művészportrék, plakátok mellett az elmúlt évtizedekben született látványos jelmez- és díszlettervek varázsolják a múzeum falai közé a műfaj színpompás világát. Az orosz zenés színpadokon mindmáig rendkívüli népszerűség övezi a magyar operettet, így a kiállításban helyet kaptak a legsikeresebb moszkvai bemutatók emlékei is.


A megnyitón a moszkvai intézményvezető, Dmitrij Rogyinov és Tóth Arnold, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatója mondott köszöntőt, majd Mikita Gábor kurátor mutatta be a tárlatot. A kiállítást támogató moszkvai magyar kulturális intézetet Hegyi Anita igazgató és Kozlov Sándor kulturális attasé képviselte. Az archív felvételek mellett élőben is felcsendültek a jól ismert dallamok: Mikita Dorka Júlia Ábrahám Pál és Jacobi Viktor melódiáit énekelte. Befejezésül a jelenlévők Geréb Anna szakmai konzulens irányításával közösen dalolták –  ki oroszul, ki magyarul – a Moszkvában is a legnépszerűbb operettnek számító Csárdáskirálynő nagy slágerét, az Emlékszel még...-et.


A miskolci Herman Ottó Múzeumot több éves szakmai kapcsolat fűzi a világ legnagyobb színházi gyűjteményéhez: a 2014-ben Moszkvában megrendezett Gaál Franciska-emlékkiállítás a miskolci színészmúzeumból indult nemzetközi vándorútjára. Az elmúlt két évben pedig Miskolcon fogadhatták a moszkvai intézmény munkatársait, akik két időszakos tárlatot rendeztek a

színészmúzeumban: a 2015-ös nemzetközi miskolci filmfesztivál kísérő rendezvényeként Az orosz Hamlet címen Szmoktunovszkij-emlékkiállítás nyílt meg, 2016 őszén pedig Bahrusin, az orosz színház lovagja c. tárlat keretében mutatták be a moszkvai színházi múzeum alapítóját és a múzeum születését.


A szakmai együttműködés folytatásaként ez év őszén újabb moszkvai tárlat érkezik Miskolcra: a Petruska és a tréfacsinálók c. kiállítás az orosz bábszínház világába vezeti majd az érdekldődőket.

És megkezdődtek az orosz múzeum 150 éves jubileumi kiállításainak előkészületei, melybe állandó szakmai partnerként a miskolci gyűjtemény mukatársait is bevonják.


Videó a megnyitóról: https://www.youtube.com/watch?v=w7QtiqAOLvI

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail:*

Belépés

Elfelejtett jelszó? Regisztráció

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások