Amerikai börtönlét belülről
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. augusztus 19. hétfő

Huba ünnepli névnapját.
Holnap István napja lesz.
Főoldal Kultúra Könyv/Zene/Film Amerikai börtönlét belülről
Amerikai börtönlét belülről PDF Nyomtat Email
2019 február 03., vasárnap 16:45

A Mars klub témája a börtönlét. Ne várjuk, hogy állást foglal az író a művel – az a bíróság dolga. Azt viszont bemutatja, hogy kik és milyenek is „azok” az emberek valójában.

A 2000-es években játszódó mű keletkezési körülményeiről azt érdemes tudni, hogy Rachel Kushner beleásta magát a kaliforniai büntetőjog, illetve igazságszolgáltatás mélyébe, azon belül is a börtön intézményébe. A regény ezt mutatja be hihető, tragikus, ugyanakkor fekete humorú stílusban, illetve nézőpontból.

A sok és sokféle életút tapinthatóvá, realisztikussá teszi a művet. Számos karaktert megismerhetünk, akik mind egy élhető létezésre törekszenek a körülményekhez és a helyzetükhöz képest. Azonban közülük a regényt leginkább a főhős, Romy Hall viszi a hátán. Egyedüli anyaként és a Mars klub egykori sztriptíztáncosaként a nő megölt egy őt zaklató férfit, amiért két életfogytiglani börtönbüntetést kapott – búcsút inthet a feltételes szabadlábra helyezésnek. A fegyházban sajátos szabályok és nyelv vannak érvényben – amelyeket ha nem tartasz be, és amelyet ha nem beszélsz, akkor a túlélés igencsak nehézkessé válik. Romynak viszont van már gyakorlata ilyesmiben, ami nem kevéssé könnyíti meg a helyzetét.

Meg kell említenünk a fegyenceket oktató Hausert is, aki bevonódik néhányuk életébe mindenféle dolog, valamint hétköznapi tevékenység, illetve szívesség révén. A tanáron keresztül láthatjuk külső szemszögből magát a rendszert, a gyakorlatokat és a bürokráciát is. Talán ezekben a jelenetekben szembesülünk leginkább azzal a kettősséggel, hogy az elítéltek egyszerre emberiek, és olyan emberek, akik kioltották mások életét.

Negatívumként hozható fel, hogy a karakterek történetszálai nincsenek lekerekítve – egyszerűen csak el vannak vágva, olykor érthetetlen és váratlan pontokon. Elégedetlenségre adhat okot az is, hogy ez magára az egész cselekményre is igaz. Ettől eltekintve A Mars klub érdekes olvasmány: Legfőbb üzenete talán az, hogy abban a kisebb, zártabb, korlátoltabb közösségben is uralkodhatnak olyan szabályok, mint idekint a szabad világban, hiszen ugyanúgy szövetségek formálódhatnak, megjelenhet az utálat és a sztereotipizálás, és az erősek túlélési esélyei jobbak. Valamint elgondolkodhatunk azon, hogy döntéseink – még itt is – kihatással vannak életünkre, s közülük némelyek elkerülhetetlen következményekkel bírhatnak.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások