• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. június 21. csütörtök

Alajos ünnepli névnapját.
Holnap Paulina napja lesz.
Főoldal Kultúra Könyv/Zene/Film A zsaru gengszter fia
A zsaru gengszter fia PDF Nyomtat Email
2017 április 18., kedd 06:28

A Denis Lehane által írt Az éjszaka törvénye című regény egy személyes hangvételű történet egy törvényen és a normál társadalmi szabályokon, szokásokon kívül élő férfi életéről.

A cselekmény az 1920-as évek elején veszi kezdetét, s olyan állapotban, környezetben játszódik, amelynek része a nagy szesztilalom és az emiatti alkoholcsempészet, a jazz, bandaháborúk és a floridai emigránsok Kubából – ilyen környezetben létezik a főhős, céltalanul.
Ő Joe Coughlin, aki neveltetése ellen fordult: a legendás bosztoni rendőrkapitány fiaként átállt az ellenkező oldalra. Ugyanis a helyi gengszternek dolgozik, és eseti rablásokat hajt végre. Ámde Cupido nyila eltaláltja, s mint általában, jól összekavarja a helyzetet, megbonyolítva a főhős életét, dolgát: beleszeret a rivális banda főnökének lányába. Ez fordulópontot hoz karrierjébe, mert ez vezet a szeszcsempészet kiépítéséhez Tampában; később a szálak Floridába és Kubába is elvezetnek.

De mik a motiváló tényezők Joe életében, amelyek elvezetik őt a bostoni ír középosztály kényelméből és tiszteletre méltóságából egy csónakra a Mexikói-öbölbe, székhez kötözve? S mit tesz, illetve hogyan változik a helyzet, minek után beleszeret annak a maffiafőnöknek lányába, aki által védett pókerjátszmát Joe kirabolja?

Lehane sztorijai többnyire az erőszak örökségéről szól, és ez a kötet pont ebbe a kategóriába esik. Joe nem az a tradicionális rosszfiú. Az elején törvényen kívülinek tekinti magát, nem gengszternek, mert megveti azokat a képmutató és hipokrita alakokat, akik a szabályokat diktálják. Azonban a kettő együtt jár, mert a törvényen kívüli léttel jár a bűnözőkkel való kapcsolat is – és Joe ezzel egyre mélyebbre süllyed az erőszakban.

A szerző a női karaktereket is jól alkotta meg, illetve építette fel. Az éjszaka törvénye regényt három figyelemre méltó nőből álló háromszöggel is gazdagítja, akik vágyat, részvétet és tragédiát visznek Joe életének jelentős szakaszaiba, amikor a bűn útjára lép. Továbbá megjelennek valós alakok is, ami csak még hihetőbbé teszik a történetet, valamint a kor hangulatának megidézéshez. Gyakorlatilag benne élünk a történetben olvasás közben, s együtt lüktetünk a szereplőkkel.

A regényből filmadaptáció is készült – a magyar mozikban idén január 25-én mutatták be, Ben Affleck főszereplésével, aki egyben a rendező is. Akinek tetszik a könyv, annak valószínűleg kellemes szórakozást fog nyújtani a film is – és fordítva.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail:*

Belépés

Elfelejtett jelszó? Regisztráció

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások