• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. április 21. szombat

Konrád ünnepli névnapját.
Holnap Csilla napja lesz.
Főoldal Kultúra Könyv/Zene/Film Londonokká hasadt London
Londonokká hasadt London PDF Nyomtat Email
2017 április 11., kedd 09:49

Tagadhatatlan, hogy V. E. Schwab Egy sötétebb mágia (angolul: A darker shade of magic) című regénye elnevezés terén kihasználja A szürke ötven árnyalata által kitaposott utat – de szerencsére ebben ki is merül a hasonlóság.

A regénysorozat első részének alapja a párhuzamos univerzumok létezése: egy hatalmas apokalipszis következtében több részre hasad az univerzum. Így lesz Londonból, a történet fő helyszínéből mindjárt négy darab, amelyek csak nevükben és földrajzi elhelyezkedésükben egyeznek meg, és ahol a lét merőben más-más dimenziói, fejlettségi szintjei léteznek.

A regény az 1800-as évek elején játszódik, amikor a „Londonok” közötti mágikus utazást erősen korlátozták. Sok évvel ezelőtt a Fekete Londonnak hívott várost egy hatalmas mágikus baleset rázta meg: egyfajta összeroppanás ment végbe, s a varázslat felemésztette az embereket, akik gyakorolták azt. Azóta a világok közti kapukat zárva tartják, s hétpecsétes titok őrzi a párhuzamos „Londonok” létezését – amelyek mind veszélyes helyek, és amelyek közül Vörös London a leginkább élhető, míg Szürke, Fehér és Fekete London már annál kevésbé. Bár a titok nem titok, ha többen tudnak róla: az uralkodók és az Utazók, akik képesek a világok közti átjárásra, tudnak a dimenziókról. S cselszövés készül, amelynek célja a világok közötti falak lerombolása és a mágia újraélesztése


Kell, a Vörös London királyi családjának leszármazottja és a trónökös testvére – vagy mégsem? Értékes képessége van, mert képes a dimenzióutazásra, mert vérében van a mágia. Diplomáciai feladatot tölt be, és a béke fenntartását tűzte ki célul. A férfit a hihetetlen szóval lehet jellemezni: lehetetlen nem kedvelni őt, mert megértő, nyugodt, erőt sugároz, elbűvölő. Találkozunk Lily Barddal is, a Szürke Londonból származó tolvajjal. Személyisége ellentétes Kellével, mert nem körültekintő, vakmerő, intelligens és okos, ugyanakkor ehhez erő is párosul. Kettejük közötti kapcsolat még nem fordul át szerelembe – talán a következő részben ez megtörténik.


A cselekmény fordulatos, mindig tartogat az írónő hol apróbb, hol nagyobb meglepetéseket. Stílusa is élvezetes és olvasmányos, mellőzi a hosszú leírásokat. Az Egy sötétebb mágia nem az ifjabb generációt, hanem az idősebb felnőtt olvasóközönséget célozza meg, a fantasy-rajongóknak érdemes elolvasni.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail:*

Belépés

Elfelejtett jelszó? Regisztráció

A hét kérdése

Ön szerint a közpénz felhasználásáról van-e joga minden megkötés nélkül beszámolni a sajtónak?
 

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások