• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. május 25. péntek

Orbán ünnepli névnapját.
Holnap Fülöp napja lesz.
Főoldal Kultúra Könyv/Zene/Film Veszélyben a világ
Veszélyben a világ PDF Nyomtat Email
2017 március 09., csütörtök 18:45

1996-ot írunk. Három év telt el azóta, hogy egy bombát felrobbantottak egy mélygarázsban New York városában. Reacher még mindig a katonai rendőrségben szolgál, aztán egy reggel beidézik egy esti iskolába, hogy kiegészítő tréningen vegyen részt. Az osztály valójában egy hatóságok közötti kooperáció fedősztorija, s osztálytársai között tudhat FBI- és CIA-ügynököket is.


Az ügy igen komoly: Németországban ütötte fel magár egy terrortámadás veszélye. Különböző országokból származó muszlimok csoportja szörnyű eseményről beszélnek; s egy iráni kettős ügynök jelentése szerint ez a csoport egy amerikaival üzletel, aki százmillió dollárt is hajlandó kifizetni valamiért.

Ez megannyi kérdést rejt magában: Mi célból és kitől; s vajon mi lehet az, ami ilyen tömérdek sok pénzt ér? Elkezdődik a macska-egér játék: Reacher és két új társa feladata az amerikaiak felkutatása. Felveszi a legjobb őrmestert, akit valaha ismert: Frances Neagleyt. Küldetésük egyre égetőbbé válik, mivel az többfelé ágazik el, miközben nem veszítik szem elől, mi forog kockán: ha nem találják meg az emberüket, a világ egy hatalmas terrortámadást fog elszenvedni.

Lee Child ismét remek könyvet írt; immár a huszonegyediket szentelte főhősének. Ebben, ahogyan az előzőekben, rövid mondatokat használ. Ez szokatlannak tűnhet, azonban célja van a terjengősség kerülésének: a gyors gondolkodás hatását éri el ezáltal, valamint azt a megértést, hogy leszűröd, kihez beszélsz, anélkül, hogy túl sok szót mondanál az illetőnek. Tehát segít az olvasónak, hogy lépést tartson a szerző diktálta tempóval. Továbbá humoros dialógusok és megfigyelések is oldják az egyébként feszes tempót.

Jack Reacher nem mellesleg jól megírt karakter: a megelőző húsz kötetben bizonyította olyan képességeit, mint rátermettségét, gyors észjárását, szisztematikus gondolkodását. Azonban felmerül a kérdés, hogy vajon hány további részt tud a hátán vinni a főhős, azaz mikor fullad ki karaktere és válik hiteltelenné. Child ezt ügyesen megoldja: visszatekintő részeket tűzdelt bele a sorozatba. Az Esti iskola Reacher fiatalabb énjét mutatja meg, amely szarkazmussal és törvénytisztelettel jellemezhető – amely, bár megtöri a sorozatot, nem kevésbé izgalmas, mint a jelenben játszódó kötetek.

Az Esti iskola Langleytől Hamburgig, Jalalabadtól Kijevig lövedékként hatol át az árulásokkal teli játszmákon, hamis személyazonosságokon, és új ellenségeken, amint a fiatalabb Reacher játékon belül és törvényen kívül manőverezik.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail:*

Belépés

Elfelejtett jelszó? Regisztráció

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások