Az Európai Unió és az orosz vakcina
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. március 5. péntek

Adorján ünnepli névnapját.
Holnap Leonóra napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Az Európai Unió és az orosz vakcina
Az Európai Unió és az orosz vakcina PDF Nyomtat Email
2021 február 21., vasárnap 10:07

Az Európai Unió Bizottsága a koronavírus elleni orosz vakcina engedélyeztetésével kapcsolatban a nyugati gyógyszeripari trösztök érdeke és az élethez való jog malomköve között őrlődik – írta a Magyar Szociális Fórum (MSZF) a járványhelyzetről közzétett legfrissebb jelentésében, vasárnap.

Miközben az Unió 27 országában vasárnapig 529.748-an haltak meg a járványban, az aktív fertőzöttek száma pedig 5 millió 912 ezer 238 volt, és a nyugati cégek nem tudják biztosítani a szükséges mennyiséget a lakosság beoltásához, a brüsszeli bizottság akadályokat gördít annak útjába, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezze a Szputnyik V felhasználását.

Az Unió vezető testülete ahhoz hasonló állításokkal és ürügyekkel vet gátat az orosz vakcina behozatalának, mint amilyeneket a magyar kormány hangoztatott mindaddig, amíg be nem látta, hogy elegendő nyugati vakcina híján nincs más lehetőség a lakosság immunizálására, mint az orosz és a kínai oltóanyag engedélyezése. Az Orbán-kormány elutasító hozzáállása és belátása között négy hónap telt el, annak minden következményével az életvesztésre nézve, majd – a szükséghelyzetre hivatkozva - 48 óra leforgása alatt engedélyezték a Szputnyik V-t. Magyarország ezzel az EU első olyan országává vált, amelyikben többé nem tanúsítanak előítéletet a keleti vakcinákkal szemben, hanem az életvédelemre összpontosítanak.

Ha idehaza még ott tartanánk, ahol az EU Bizottsága tart, kb. fele annyian kaphattak volna védőoltást, mint ahányan eddig kaptak.

Miközben a nyugati gyártók nem tudnak elég oltóanyagot előállítani a 447 millió 706 ezer 209 lelket számláló (2020.évi adat) Unió lakosságának ellátására, óriási nyomást gyakorolnak a brüsszeli bizottságra és a kormányokra, hogy ne engedjék be az orosz és a kínai vakcinát, s életek és a járvány elhúzódása árán is megtartsák piacukat – írja az MSZF.

A világ más részein nemcsak, hogy nem kötik politikai feltételekhez az orosz és a kínai oltóanyag behozatalát, hanem alig várják, hogy hozzájuthassanak. A Szputnyik V-t eddig harminc országban engedélyezték, féltucatnyi országban, köztük Indiában, Brazíliában, Dél-Koreában és Kínában pedig már gyártják is. További országok licencszerződést akarnak kötni előállításáról az oroszokkal.

Az EU tagállamai közül eddig Magyarország jutott a legközelebb ahhoz, hogy orosz-magyar vegyes vállalkozásban gyártsa Szputnyik V-t, de az Orbán-kormánynak eddig nem volt elég politikai bátorsága, hogy rá is szánja magát. Pedig a nyugati cégektől nem várható hasonló ajánlat, mert ismereteiket nem akarják megosztani másokkal.

A vakcina hazai előállításával le lehetne rövidíteni a járvány terjedését, és visszaadni az embereknek a kötetlen együttlét örömét. Nem beszélve arról, hogy a fölösleget értékesíteni lehetne az EU piacán.

Ki ne értené ezek után a nyugati cégeknek az EU politikai rangjára emelt elutasító magatartását az orosz vakcinával szemben – tette fel a kérdést a Magyar Szociális Fórum, a járványhelyzetről közzétett legfrissebb jelentésében.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások