A Tokaji Egészségfejlesztő Központ Nonprofit Kft. ellenőrzése
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. január 22. kedd

Vince ünnepli névnapját.
Holnap Zelma napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva A Tokaji Egészségfejlesztő Központ Nonprofit Kft. ellenőrzése
A Tokaji Egészségfejlesztő Központ Nonprofit Kft. ellenőrzése PDF Nyomtat Email
2018 május 04., péntek 09:51

Az Állami Számvevőszék lezárta a Tokaji Egészségfejlesztő Központ Nonprofit Kft. gazdálkodásának 2013 és 2016 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy Tokaj Város Önkormányzata tulajdonosi joggyakorlása nem volt szabályszerű. A Tokaji Egészségfejlesztő Központ Nonprofit Kft. gazdálkodása és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, a mérleg tartalmának valódisága nem volt biztosított, ami veszélyeztette a vagyon megőrzését és az elszámoltathatóságot. A társaság működése nem volt átlátható.

Az Állami Számvevőszék kiemelt célja, hogy a helyi önkormányzatok gazdálkodásában rejlő pénzügyi kockázatok feltárásával, az államháztartáson kívülre nyújtott költségvetési támogatások és ingyenes vagyonjuttatások, valamint az államháztartáson kívül működő feladatellátó rendszerek ellenőrzéseivel hozzájáruljon ahhoz, hogy a közpénzeket az államháztartáson kívül működő szervezetek is átlátható, rendezett módon használják fel. Az ÁSZ ezért ütemezetten ellenőrzi az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdálkodó szervezeteket, melynek keretében a Tokaji Egészségfejlesztő Központ Nonprofit Kft. ellenőrzésére is sor került.

A társaságot 2008. szeptember 10-én Tokaj Város Önkormányzata és tizennégy község önkormányzatából álló tulajdonosi közösség alapította, általános, valamint szakorvosi járóbeteg-ellátás biztosítása érdekében. 2016. május 27-től a társaság jegyzett tőkéje 3 millió Ft-ra emelkedett, melynek következtében az önkormányzat tulajdonosi részesedése 96 % lett. A társaság 2013. február 28-tól közhasznú jogállású, 2015. december 30-tól kormányzati szektorba sorolt egyéb szervezetnek minősül. A társaság - közfeladatain túl - ingatlan bérbeadással összefüggő vállalkozási tevékenységet is folytatott.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy az önkormányzat a tulajdonosi joggyakorlás kereteit nem megfelelően alakította ki, a tulajdonosi joggyakorlás nem volt szabályszerű. Az önkormányzat által kötött, 2015. április 30-ig hatályos vagyonkezelési szerződés nem felelt meg a jogszabály előírásának.

A társaság gazdálkodása és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű. A társaság a szabályszerű gazdálkodás szabályozási feltételeit nem alakította ki. A jogszabályi előírások ellenére a vagyonkezelt eszközöket mérlegében nem szerepeltette, továbbá az éves beszámolók mérlegtételeinek leltárral történő alátámasztását nem biztosította. A társaságnál a bevételek és ráfordítások elszámolása nem volt szabályszerű.

A társaság teljesítette beszámolási kötelezettségét, azonban a jogszabályban előírt közérdekű adatok és közérdekből nyilvános adatok megismerését nem biztosította, ezért működése nem volt átlátható.

A megállapítások alapján az ÁSZ Tokaj Város Önkormányzata polgármesterének három javaslatot, a Tokaji Egészségfejlesztő Központ Nonprofit Kft. ügyvezetőjének 11 javaslatot fogalmazott meg, amelyekre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Karácsonyi Üdvözlet

Hírdetés

mail.google.com

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások