• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. június 24.

Iván ünnepli névnapját.
Holnap Vilmos napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Nincs többé bolyhos, szöszös, töredezett haj
Nincs többé bolyhos, szöszös, töredezett haj PDF Nyomtat Email
2017 március 19., vasárnap 20:08

Beszélgetés Barna Heni mesterfodrásszal

Nézem a fodrász kezében az apró gépet, ami így kívülről úgy néz ki, mint egy hajsütővas tartállyal fölszerelve. Leginkább ahhoz a szösztelenítőhöz, bolyhtalanítóhoz hasonlít, mint amivel a ruhákat frissítjük föl.


Mint Bodzási Heni,  fodrászmester magyarázza a tanulóinak, az is a funkciója. - A festéstől kiszöszösödött, az agyon kínzott, a töredezett, vagy a természetes göndörség miatt kiálló apró hajakat szépen leszedi és a kis tartályba gyűjti. Nem egyenesíti a hajat, nem használunk hozzá semmilyen vegyszert, de amikor végigkezeljük a hajat, a haj rövidítése nélkül az eltört hajvégeket leszedi, és szép sima hatású lesz a frizura, - mondja.

Ez az újdonság, amit a mester a héten vezetett be az Auróra Hotelben lévő, Kojak Fodrászatban.


Henit, 1994-től ismerem, - ezért a tegeződés - akkor adtunk hírt arról az Új Hírnökben,- a térség első, és 17 évig működő közéleti lapjában - hogy egy új hajgyógyászati módszert honosított meg Miskolcon. Mindig valami újdonságon, újításon töri a fejét


-    Ma is csinálom a hajvizsgálatokat, mert sajnos, azóta a helyzet nem jobb, hanem rosszabb a sok korszerű ápolószer ellenére is. A haj ugyanis a legjobb jelzőrendszere szervezetünk állapotának. Minden betegség, gyulladás, tápanyag- vitaminhiány azonnal meglátszik rajta, és a hajhagymákon. Az egészségi állapota pedig sokat romlott az elmúlt évtizedekben az embereknek.


-    Ha jól emlékszem nálad láttam először a hajhosszabbítást is?
-    Bizony, az még a hőskorszak volt, amikor elkezdtük a hajragasztást. Drasztikus volt a technológia, az anyagok sem voltak még ilyen jó minőségűek. Ma már ez is sokkal egyszerűbb, varrjuk a hajat, mondjuk az idő az ennél a technológiánál sem rövid, de az eredmény szebb, tartósabb.


   Most is van öt tanulód, de tudom, hogy régen tanítasz gyerekeket, s azt látom, hogy Ők nem csak hajat mosnak, és sepregetnek, / persze azt is meg kell tanulniuk/ hanem komoly frizurákat, vágnak, fésülnek, festenek. Sok próbababa is van, amelyek különleges frizurákkal sorakoznak a polcon, de a vendégeken is gyakorolnak a lányok.
-    Ezek a frizurák most a Kézműves Kupa előtt készültek, nagyon ügyesek voltak a tanulók, jól szerepeltek. Fontosnak tartom, hogy mire felszabadulnak minden tudás a birtokukban legyen, s megtanulják a szakma fortélyait is. Tényleg sokat foglalkozom velük, szeretnek is itt tanulni, ha lenne idő és energia már tízen is lennének, de az-az igazság, hogy nem nagy az üzlet, s akkor nem tudnék egy-egy tanulóval annyit foglalkozni, mint így.


-    Ha már a Kézműves Kupát említetted, tudom, hogy zsűriztél az idei versenyen is, mi volt a tapasztalatod?
-    Nagyon színvonalas volt az idén a rendezvény, de sokkal kevesebb versenyző volt, mint akár egy évvel korábban is. Nagyon jó az, hogy a kamarai és az oktatási centrumok támogatása miatt, sokkal több tanulónak van esélye, hogy részt vegyen a versenyen, hiszen még nevezési díjat sem kellett fizetniük, és az anyagokat is cégek biztosították. Új szabályok vannak már a nemzetközi versenyeken a pontozásban is, de ezt még most nem alkalmaztuk. Megváltoztak a kategóriák, s az első szempont a viselhető, hordható frizura lett, mind a női, mind a férfi frizuráknál. Mindez új esztétikai és technikai szempontrendszer alapján mérjük. Szerintem az új versenyszabályok sokkal több lehetőséget adnak a zsűrinek, hogy minél elfogulatlanabbul mérje a teljesítményeken.

Fotónk, az idei Kézműves Kupán készült, s az óráját néző ifjú ember jól sikerült frizurájával, Heni tanulója negyedik helyezést ért el.


Természetesen, amíg beszélgettünk, Heni keze egy pillanatra sem állt meg, s tényleg, a hosszú szőke hajon egyetlen kiálló szösz sem látszik, szép sima, elegáns lett.

OBE

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail:*

Belépés

Elfelejtett jelszó? Regisztráció

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások