• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. július 22.

Magdolna ünnepli névnapját.
Holnap Lenke napja lesz.
Főoldal Közélet Barangoló A józan ész diadala Boldogkőváralján
A józan ész diadala Boldogkőváralján PDF Nyomtat Email
2017 július 09., vasárnap 09:27

Amint arról sokan értesültek - hírportálunk is foglalkozott vele - Boldogkőváralja központjában – évtizedek óta álló - gesztenyefákat akartak kivágni pusztán azért, hogy eggyel több parkolóhely legyen.

  A falu központjában működő élelmiszerbolt új belsőt és külsőt kap és ennek folyományaként az előtte lévő terület is megújul. Ezeknek a változásoknak estek volna áldozatul a gesztenyefák, ahogyan az előző írásomban fogalmaztam a „Túlélték az első és második világháborút a kommunista rezsimet és úgy néz ki a helyzet, hogy a kapitalizmus eszméi megöli őket…”
Szerencsére a falu lakosságának hathatós közreműködésével sikerült megakadályozni és a fák időt nyertek, de úgy tűnt nem sokáig. Rengeteg szóbeszéd terjengett, hogy a fákat kivágják, volt rögtönzött közgyűlés ahol a település elöljárói a fák megmentésére szavaztak.
Facebook csoport alakult „Ezer boldogkőváraljai a fakivágások ellen”, ahol több százan tették le voksukat és tiltakoztak a fák kivágása ellen. – jelentem sikerrel!
A kecske is jól lakott és a káposzta is megmaradt és kompromisszumos megoldás született. Ugyan tényleg egy –két autóval kevesebb parkol majd a területen, de szerintem ezt a falu lakossága megbocsájtja és a fák tökéletesen illeszkednek nemcsak a település látképébe, de a felújított boltot is hangulatosabbá teszik.
Ami viszont az egész helyzetet érdekessé teszi, hogy a faluban olyan példátlan összefogás volt látható, amelyet én még sohasem tapasztaltam. Az egész történet igazi hősei a gesztenyefák,  hiszen olyan dolgokra voltak képesek amelyre nem sokan - összekovácsolták a településen élőket!
A mai kor társadalmában, ahol a rohanás, bizonytalanság a jellemző az emberek csak közvetlenül kapcsolódnak egymáshoz, szerződéses viszonyban állnak egymással. Az emberi kapcsolatok során egyre inkább meghatározóvá válik a társadalmi státusz – nos, ebben a posztmodern társadalmunkban tulajdonképpen „fityiszt” mutattunk mindennek és visszatértek azok az emberi értékek ami emberré tesz minket.
Kiálltunk egy jó cél érdekében, mert úgy éreztük, hogy a múltunk egy darabjától fosztanának meg minket.
Tiltakoztunk, mert ellentmondott minden józan észnek.
Elleneztük, mert a falu látképének kialakításához a településen élőknek joguk van beleszólni!
Bátran elmondhatjuk, hogy a szív, a hit, az összefogás  és nem utolsó sorban tehát a józan ész diadala volt…


Üveges Péter

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások