Az Eu-ban 30, Magyarországon több mint 95 százaléka veszélyes a karácsonyi égőknek
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. július 15. szerda

Henrik ünnepli névnapját.
Holnap Valter napja lesz.
Főoldal Hírek Hírek Az Eu-ban 30, Magyarországon több mint 95 százaléka veszélyes a karácsonyi égőknek
Az Eu-ban 30, Magyarországon több mint 95 százaléka veszélyes a karácsonyi égőknek PDF Nyomtat Email
2009 december 02., szerda 22:00

Az Eu-ban 30, Magyarországon több mint 95 százaléka veszélyes a karácsonyi égőknekA karácsonyi égők 30%-a nyilvánvaló és közvetlen áramütés- és tűzveszélyt jelent az Európai Bizottság ma közzétett új jelentése szerint. A jelentés egy olyan közös piacfelügyeleti projekt következtetéseit mutatja be, amelyben öt tagállam – Magyarország, Németország, Szlovákia, Szlovénia és Hollandia – hatóságai és az Európai Bizottság vett részt. A vizsgálatokat 2007 novembere és 2009 májusa között végezték el különböző időközönként 196 véletlenszerűen kiválasztott, különböző árkategóriájú égősoron. A mintákat több mint 20 közigazgatási és műszaki követelmény szempontjából ellenőrizték. Számos égősor több teszten is megbukott.

Meglena Kuneva biztos a következőket nyilatkozta: „Ha továbbra is meg akarjuk tartani a karácsonyi fényeket, akkor a fogyasztóknak bízniuk kell abban, hogy a biztonság nem forog veszélyben. A karácsonyi bevásárláskor a fogyasztók értéket és választékot akarnak a pénzükért, azonban sosem a biztonság kárára. A jelentés megkongatta a vészharangot. A nemzeti hatóságok és az ágazat megkettőzött erőfeszítéssel fogja keresni azokat a kerülőutakat és kiskapukat, amelyeken keresztül selejtes áru juthat otthonunkba. A kockázat minimalizálásáért azonban a fogyasztóknak is tenniük kell: legyünk tehát éberek, aktívak, és ne feledjük, hogy mindenki biztonságos és boldog karácsonyt érdemel.”

 

Főbb eredmények

A megvizsgált égősorok 30,4%-ánál találtak súlyos meg nem felelési problémákat, amelyek fokozott áramütés- vagy tűzveszélyt – vagy mindkettőt – eredményeznek. A súlyos meg nem felelési problémák általában a felépítés műszaki biztonsági követelményeinek megsértését jelentik, például a villásdugó, a vezeték rögzítése, a huzalozás, a szigetelés vagy az áramütés elleni védelem esetében. A megvizsgált égősorok további 40%-ánál találtak olyan kevésbé súlyos meg nem felelési problémákat, amelyek nem veszélyeztetik közvetlenül a felhasználó biztonságát. Ide tartoznak bizonyos címkézési nehézségek, illetve a használati utasítással kapcsolatos vagy az adminisztrációs hiányosságok.

A leggyakrabban tapasztalt három probléma:

*1. Az égősorok 25%-a megbukott a vezeték rögzítésének biztonsági tesztjén. A nem kielégítő rögzítés miatt a elektromos vezeték kilazulhat, ami magas áramütés i kockázatot jelent (megfelelés súlyos hiánya).

*2. Az égősorok 23%-a nem teljesítette a „keresztmetszeti terület” követelményét. Ez azt jelenti, hogy a drót túl vékony az általa hordozott áramhoz viszonyítva, ami fokozza a túlmelegedés kockázatát és a gyulladásveszélyt (megfelelés súlyos hiánya).

*3. 28% megbukott a vezetékek biztonságára vonatkozó teszten, vagyis az égősor szigetelése és felépítése olyan, hogy áramütés veszélye áll fönn (megfelelés súlyos hiánya).

 

Ezen túlmenően:

*Rendszeres, bár ritkább, hogy számos további műszaki előírás sem teljesül; ilyenek például az olyan alapvető mechanikai problémák, ahol az éles szélek okozhatnak sérülést .

*A minták majdnem 15%-án nem volt feltüntetve az előírt helyes műszaki jelölés. Ennél is fontosabb, hogy a minták 41%-ánál hiányoztak a figyelmeztetések, mintegy 35%-uknál pedig a megfelelő használati utasítások.

*Az égősorok gyakran több teszten is rosszul teljesítettek: egyesek szinte egyetlen műszaki vizsgálaton sem állták meg a helyüket, sok másik pedig 4–7 teszten bukott el.

*A megfelelés hiánya tagállamonként változott: míg Magyarországon a vizsgált égősorok 95,7%-a súlyos veszélyt jelentett a fogyasztókra, Hollandiában csupán 56% volt az aránya azoknak, amelyek valamiben nem feleltek meg. Ez részben annak köszönhető, hogy Hollandia nyolc éve végez piacfelügyeletet az égősorok esetében, és ezzel az erőfeszítéssel sikerült megfeleznie a piacra szánt veszélyes termékek számát. (A részletekért lásd: MEMO/09/532 ).

*A veszélyes termékek származását tekintve a 19 6 megvizsgált minta mintegy 41%-a Kínából érkezett.

 

Következő lépések

 

Mivel rendkívül magas a hatóságok által talált megfelelés hiányának aránya, a kifejezetten égősorokra irányuló nyilvános felügyeleti és végrehajtási tevékenységek továbbra is prioritást fognak élvezni, és ezek során a lehető legtöbb tagállam összehangoltan fog fellépni. Az ellenőrzést ugyanakkor az ágazatnak is fokoznia kell. Az uniós jog szerint a gyártók, forgalmazók, kiskereskedők és importőrök jogilag felelősek az általuk forgalomba hozott termékek biztonságáért.

 

Fogyasztói tanácsadás

A fogyasztóknak óvatosnak kell lenniük, és meg kell tenniük az alapvető elővigyázatossági lépéseket, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a kockázatot. Nagy a nyomás a gyártókon és a kiskereskedőkön, hogy a karácsonyi égőket a lehető legolcsóbban állítsák elő és forgalmazzák, hiszen a fogyasztók gyakran nem akarnak sok pénzt költeni időszakos dekorációkra. Ez pedig a biztonsági normák súlyos megsértéséhez vezethet.

 

*Jó hírű kereskedőtől vásároljon karácsonyi égőket, aki feltehetően biztosítja az alapvető biztonsági normákat.

*Soha ne hagyja égve a karácsonyi égőket, ha elmegy otthonról vagy éjszaka, amikor mindenki alszik.

*Ha úgy véli, bármilyen elektromos vagy mechanikai problémája lehet egy új vagy régebben már használt égősornak: ne kockáztasson! Ne használja tovább, vigye vissza a boltba, és tegyen panaszt.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások