Új bűnmegelőzési program készült
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. június 1. hétfő

Tünde ünnepli névnapját.
Holnap Anita, Kármen napja lesz.
Főoldal Hírek Kék-Hírek Új bűnmegelőzési program készült
Új bűnmegelőzési program készült PDF Nyomtat Email
2009 július 27., hétfő 22:05
22.000 óra közös munkával készítette el 84 szakértő a bűnelkövetési szempontból legveszélyeztetettebb magyar régiók bűnmegelőzési és reintegrációs programját a TÁMOP 5.6.2 kiemelt projekt előkészítő szakaszában. A legelszomorítóbb bűnügyi statisztikákkal rendelkező Észak-alföldi, Észak-magyarországi és Dél-dunántúli régiók szakemberei módszertani útmutatókat, protokollokat és modellprojekt-terveket dolgoztak ki, amelyek e három régióban segítik majd a bűnmegelőzést és perifériára került csoportok társadalmi reintegrációját.

Ügyészek, bírák, rendőrök, kriminológusok, pedagógusok, pszichológusok, szociális munkások, munkaügyi szakértők, pártfogó felügyelők, a büntetés-végrehajtás szakemberei, civil szervezetek munkatársai nyolc hónap alatt készítették el a TÁMOP 5.6.2 kiemelt projekt előkészítő szakaszának bűnmegelőzési, reintegrációs programját. Az érintett régiók bűnügyi és szociális helyzetét jól ismerő helyi szakemberek mindennapos munkájuk során szerzett tapasztalataikra támaszkodva alkották meg a programot, melynek elemei a szakterületek képviselőinek konszenzusára épülnek. Hat, úgynevezett „elméleti munkacsoport” dolgozott ki javaslatokat a szabályozások módosítására, együttműködések fejlesztésére, protokollokra. Kilenc „modellprojekt-munkacsoport” pedig a gyakorlatban megvalósítható mintaprogramokat dolgozott ki. Három kiemelt témakörben, a gyermek- és fiatalkori bűnözés megelőzése, az áldozatsegítés és az elítéltek társadalmi visszailleszkedése területén alkottak a szakértők olyan modellprojekteket, mint például a „konfliktuskezelő központ”, amelyben kortárs-segítőket képeznek arra, hogy a csellengő, iskolakerülő társaiknak konfliktuskezelő technikákat adjanak át, megtanítsák őket arra, hogyan kérjenek segítséget a felnőttektől. Olyan modellprojekt terv is készült, amelyben közérdekű munka büntetésre ítéltek közös munkával teszik rendbe a városuk játszótereit, parkjait, vagy amelyben bűncselekmények áldozatainak pszichológus ad tanácsot a krízishelyzet feloldására. A projektek általános célja az intézményrendszer és a szakmaközi kapcsolatok fejlesztése, a szakemberek képzése révén a jelenleg biztosított szolgáltatások javítása, új szolgáltatások bevezetése és ezek elérhetőségének optimalizálása. Fontos, hogy a fejlesztések az ország legeldugottabb településén élők számára is, azonos szakmai színvonalon legyenek elérhetőek.

Az Észak-alföldi régióban dolgozó szakértők között a kiemelt projektben valódi, mély szakmai vitafórum alakult ki. Végre igazi szakmai beszélgetésekben vehettem részt, olyan emberekkel közösen, akik valóban tenni, előrelépni akarnak, például az áldozatsegítés, a fogvatartottak reintegrációja területén vagy a bűnelkövetés árnyékába sodródott fiatalokon akarnak segíteni. A projekt hasznossága és szükségessége onnan is látszik, hogy nemcsak a kiemelt projekt munkatársai vettek részt a feladatokban, hanem önként jelentkező intézmények – például iskolák és börtönök – szakemberei is hasznos tanácsokkal segítették a munkacsoportokban résztvevőket – mondta el Batizi Ildikó, az Észak-alföldi régió szakmai vezetője, aki pedagógus és mediátor végzettséggel is rendelkezik.

A projekt előkészítő szakasza lezárult, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával hamarosan elkezdi a tervezetek megvalósítását. A munkacsoportok résztvevői azonban nem várják meg a megvalósítási szakaszt: néhány közösen kialakított kezdeményezést már „önszorgalomból” átültettek a gyakorlatba, és egyes helyeken a szakemberek között kialakult kapcsolatrendszer bűnmegelőzési, reintegrációs szakmai hálózattá fejlődött.
blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások