Kreatív tolvajok
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. május 21. kedd

Konstantin ünnepli névnapját.
Holnap Júlia, Rita napja lesz.
Főoldal Hírek Kék-Hírek Kreatív tolvajok
Kreatív tolvajok PDF Nyomtat Email
2009 június 25., csütörtök 22:40

Kreatív tolvajokTetten érték azokat a bűnelkövetőket, akik egy ózdi rövidáru üzletbe törtek be június 23-án a hajnali órákban. A rendőrjárőrök akkor fogták el a 19 éves nőt, amikor különböző gyöngyöket, kreatív kellékeket, kapcsokat, cipőfűzőket, csipkés szegőket pakolt a táskájába, miközben 23 éves férfi társa kint figyelte a terepet.

Úgy tűnik nem eléggé, hiszen a rendőrök elfogták mindkettőjüket. Az Ózdi Rendőrkapitányság a két gyanúsítottal szemben lopás miatt indított eljárást, egyben indítványozza gyorsított eljárás keretében való bíróság elé állításukat.

Tolvajtúra – a szelektív gyűjtögető

A fiatalkorú miskolci fiú néhány hónap alatt körbejárt néhány élelmiszer boltot. A bevásárló turizmus alatt azonban egy alkalommal sem fizetett. Először április 3-án egy üzletből szeszes italokat lopott el, majd három nap múlva egy drogériából parfümöket. A következő két alkalommal különböző élvezeti cikkeket tulajdonított el. Az utolsó bűncselekményt június 20-án követte el, amikor is tetten érték a fiatalkorú elkövetőt. A Miskolci Rendőrkapitányság üzletszerűen, szabálysértési értékre elkövetett lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást vele szemben.

Mit tegyen, ha tetten ér egy elkövetőt?

A tapasztalatok szerint számtalanszor előfordul, hogy egy bolti vásárlóból szemtanú lesz. De mit tegyünk, ha tetten érünk például egy bolti tolvajt, vagy bármely más elkövetőt? A tetten ért elkövetőt bárki elfoghatja. A törvény erre lehetőséget ad. Ez azonban jog, nem kötelesség. A közbiztonság közös érdek, ezért, ha ilyen helyzet adódik célszerű mérlegelni, hogy például elegendő-e a testi erőfölény, vagy esetleges segítők hozzá tudnak-e járulni az elkövető visszatartására, ameddig az időközben értesített rendőrök megérkezéséig, akik ezek után a további szükséges intézkedéseket megteszik. Ha a kísérlet kimenetele bizonytalan, saját, vagy mások testi épségét, életét éppen ezzel veszélyeztetné, akkor semmi esetre sem érdemes kockáztatni. Fontos tudni, hogy nem mindenki adja meg magát csak azért, mert rajtakapták. Előfordulhat, hogy megadást színlel, majd egy alkalmas pillanatban támad, vagy elmenekül. Mindenesetre a nyomozás azzal támogatható a leginkább, ha a szemtanú minden körülményt jól megfigyel (elkövető személyleírása, voltak-e társai, mivel és merre menekült, mit vitt magával, különös ismertetőjegyei).

 

A Rendőrkapitányságok tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda
blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások