A magyar szabadalom, az ECOPOL sikeresen debütált Finnországban
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. február 18. hétfő

Bernadett ünnepli névnapját.
Holnap Zsuzsanna napja lesz.
Főoldal Gazdaság Tudomány/Technika A magyar szabadalom, az ECOPOL sikeresen debütált Finnországban
A magyar szabadalom, az ECOPOL sikeresen debütált Finnországban PDF Nyomtat Email
2012 július 03., kedd 21:18

A fél évszázados múlttal büszkélkedő IFME (International Federation of Municipal Engineering) tökéletes szakmai fórumnak bizonyult a rétegelt-ragasztott faszerkezetű monopol antennatorony, az ECOPOL nemzetközi bemutatkozására. Finnország adott otthont a 17. Városfejlesztési Világkongresszusnak, melynek idén a „fenntartható közösségek” téma állt a fókuszában. Az igazán természetbarát országban nagy érdeklődést tanúsítottak a magyar szabadalom iránt, melyet Németh Botond az ECOPOL értékesítési vezetője prezentált nemzetközi porondon, környezettudatos városfejlesztőknek, városi vezetőknek és építészeknek.


A projekt díjat nyert a fenntarthatósági témakörben

A gazdaságosság, a környezetvédelem és az esztétikum találkozása a távközlésben

Amint arról már hírt adtunk, egy magyar mérnök, Dr. Németh Árpád, álmodta és építette meg a világ első rétegelt-ragasztott faszerkezetű monopol antennatornyát, amely távközlés céljára szolgál. A részben az ÚMFT Kutatás + Fejlesztés pályázaton nyert összegből épült torony az ECOPOL nevet kapta, ezzel is hangsúlyozva az ökológia és a gazdaságosság kapcsolatának fontosságát. A hazai és nemzetközi piacon elsőként kivitelezett monopol fatorony - mely esztétikusan illeszkedik a tájba - jelentősen megkönnyíti a természetvédelmi területek, nemzeti parkok, kiemelt lakóövezetek környékén épülő bázisállomások telepítését, engedélyeztetését. A Szigma-X Tervező és Tanácsadó Kft. projektje példaértékű a fenntarthatósági fejlődés témakörében, hiszen kimeríti a gazdasági – környezetvédelmi - társadalmi hármas pillér fogalmát. Kiemelkedő útmutatása lehet annak a kérdésnek, hogy miként kerülhet korunk fogyasztói társadalma újra összhangba a természettel, miközben szociális célokat is szolgál. Éppen ezért ítélte korábban a Magyar Telekom Nyrt. a projektnek a Delfin Díjat, melyet kizárólag a fenntarthatósági témában adományoznak beszállítóiknak.

Az öko-torony meghódíthatja a nemzetközi piacot

Fának álcázott fémtornyok természetesen léteznek, azonban számos nemzeti park és természetvédelmi terület már régóta igényt tartott természet közelibb megoldásra, melyet kimondottan erre a célra termelt fából készítenek. Magyarországon, Békés városban készültek el az elsők, amelyek nem titkoltan tudatformáló szándékkal épültek, és mára már a Magyar Telekom bázisállomásaiként üzemelnek. A faszerkezetű torony, amely harmonikusan illeszkedik környezetébe, sokat segít a város környezet-tudatos nevelésében. A sikeres kivitelezés pedig újabb lépésre ösztönözte az alkotókat. Nem véletlenül fogadta el a Szigma-X Kft. a finnországi meghívást a világkongresszusra, amely végül ajtót nyitott a nemzetközi piac felé. Helsinki és Tampere városfejlesztői, építészek Új-Zélandról, valamint különböző skandináv szaklapok jelezték nyitottságukat a magyar termék más irányú felhasználására is. Az ECOPOL csapata most gőzerővel dolgozik a külföldi érdeklődők igényeinek felmérésén. Európában készen állnak saját apparátussal építeni tornyokat; tengeren túli országokba viszont a tervek eladása a megfelelő alternatíva.Összhangban a természettel

Az ECOPOL megvalósulása tökéletes példája annak, hogy a természetben nyitott szemmel kell járni. Egy brazíliai őserdő fája adta az ötletet, hogy a természetben is megtalálható, trópusi óriásfákhoz igazodjon a végső geometria: a torony ”szárnyai”, megfelelnek a fákat támasztó palánkgyökereknek.

 

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások