Középpontban az agrárium
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. április 26. péntek

Ervin ünnepli névnapját.
Holnap Zita napja lesz.
Főoldal Gazdaság Középpontban az agrárium
Középpontban az agrárium PDF Nyomtat Email
2018 szeptember 27., csütörtök 18:35

A magyar export-többlet harmadát-negyedét az agrárium termeli – jellemezte a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar teljesítőképességét Kis Miklós, az Agrárminisztérium államtitkára csütörtökön, a Megyeházán tartott II. Befektetés Ösztönzési- Agrár Gazdasági Fórum és Üzletember Találkozón. A rendezvényen a helyi vállalkozók mellett Kassa és Hargita megyéből is érkeztek üzletemberek.


A szép számú érdeklődő teljesen megtöltötte a Megyeháza dísztermét. A rendezvényen többek közt részt vett Pataky Károly, Kassa megyei önkormányzat alelnöke, Taskó József, a NAK megyei elnöke, dr. Kovács János, megyei főjegyző, Negrutz Ágoston, Agrárminisztérium, miniszteri tanácsadó, ismert agrár nagyvállalkozók, a KKV szektor képviselői, polgármesterek, területfejlesztési szakemberek, hivatali tisztviselők.  A rendezvény a megyei foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési paktum keretében, a megyei önkormányzat és a Bora 94 konzorciumi partnerségével, a TOP keretében jött létre.Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében gróf Széchenyi Istvánt, a legnagyobb magyar gondolatát „azokból a kövekből, melyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk” tovább fúzve kijelentette, hogy az elmúlt évszázadban elénk gördült kövekből nem csak lépcsőt, hanem utat is lehet építeni, sőt autópályát – mint történik Kassa és Miskolc közt, hogy összekösse Kassa és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét. A többi külföldi partner felé is törekszünk az útépítésre, a kölcsönösen előnyös együttműködésre.A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a nemzetközi kapcsolatait felhasználva, mintegy katalizátor kívánja segíteni ezt a folyamatot. A témaválasztással kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy megyénkben, de Hargitában és Kassa megyében is jelentős az agrárgazdaság szerepe. Az alkalmat megragadva megköszönte az Agrárminisztérium és a NAK megyei szervezetének a segítségét, támogatását.Kis Miklós a szakmai megnyitó keretében Magyarország agráriumi külkereskedelmének alakulása, piaci helyzete Európában címmel értekezett. Számokkal alátámasztva kiemelte, hogy 2010-hez képest jelentős előrelépés történt ezen a területen. A kormányzat számos intézkedéssel segítette az ágazat fejlődését és ez a továbbiakban is folytatódik. A fő piacunk az Európai Unió és ezen belül is Németország.  Keresik a lehetőségeket a Távol-Keleten és potenciális piacnak tekintik a Nyugat-Balkán államait is.  A felvidéki, erdélyi gazdákkal együttműködésre utalva szólt a Kárpát-medencei integrátor szerepről is.


Nemzetközi összevetésben is javult a magyar agrárium helyzete, azonban van még tennivaló bőven, hogy emelkedjen a hatékonyság és nőjön az export volumene, valamint a termékek feldolgozottsági szintje, s mindezt jó áron tudják eladni. Rendelkezünk még tartalékokkal például a ökogazdálkodás területén – utaslt a lehetőségekre az államtitkár. A felsorolt célok megvalósítása során  az Agrárminisztérium számít az ágazatban érintett valamennyi szervezet, gazdálkodó együttműködésére.


A szakmai megnyitót követően Taskó József bemutatta a NAK megyei szervezetét, bemutatkoztak a jelen lévő külföldi partnerszervezetek valamint több helyi gazdálkodó.  Ezt követően fórum keretében kérdéseket tehettek fel a résztvevők, majd üzletember találkozóvá alakult a rendezvény, amely keretében kötetlen keretek közt ismerkedhettek, tárgyalhattak a résztvevők.blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Legyen ausztriai munkád a Tiroli Álláskereső segítségével, akár 2 héten belül.

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások