Új adónem, amire érdemes figyelni!
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. március 19. kedd

József ünnepli névnapját.
Holnap Klaudia napja lesz.
Főoldal Gazdaság Új adónem, amire érdemes figyelni!
Új adónem, amire érdemes figyelni! PDF Nyomtat Email
2018 július 18., szerda 09:48

A NAV több ellenőrzés alkalmával tapasztalta, hogy a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezett adózók adóbevallási és megfizetési kötelezettségeiket számos esetben elmulasztják, amely többnyire a tájékozatlanságra vezethető vissza.

1. Jogszabályi háttér

A turizmusfejlesztési hozzájárulás 2018.01.01-től bevezetésre került új adónem, amelyet az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló 2016. évi LXVI. törvény (a továbbiakban: Eak. tv.) 261. §-a állapított meg.

Az Eak. tv. 261. § (1) bekezdése alapján hozzájárulás-köteles az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa törvény) 3. számú melléklet II. részében foglalt táblázat 3. pontja szerinti (2018.01.01-től 5%-os általános forgalmi adó mértékű) szolgáltatás ellenérték fejében történő nyújtása, azaz az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom.

2. Turizmusfejlesztési hozzájárulás tárgya, alapja és mértéke

A turizmusfejlesztési hozzájárulás tárgya az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom abban az esetben is, ha az adóalany az általa igénybevett, az 5%-os adómérték alá tartozó szolgáltatásnyújtást saját nevében nyújtja tovább a megrendelőjének. Ebben az esetben ugyanakkor alapvető feltétel, hogy a szolgáltatást eredetileg nyújtó adóalanynál (amelynél szintén hozzájárulás-köteles a szolgáltatás-nyújtás) teljesüljenek a kedvezményes áfa mérték alkalmazhatóságának feltételei, valamint, hogy a szolgáltatást közvetítő adóalany ezt a szolgáltatást önálló szolgáltatásként nyújtsa tovább.

Az adókötelezettség egyértelműen a hozzájárulás-köteles szolgáltatáshoz kötődik, így abban az esetben, ha az adózó az adott bevallási időszakban nem nyújt hozzájárulás-köteles szolgáltatást, bevallási kötelezettség sem terheli.

A hozzájárulás alapja a hozzájárulás-köteles szolgáltatás általános forgalmi adó nélküli ellenértéke. A hozzájárulás mértéke 4%.

3. Turizmusfejlesztési hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése

A hozzájárulást az önadózás szabályai szerint kell megállapítani és bevallani, az áfa bevallás benyújtására kötelezett adózónak a hozzájárulást az áfa bevallás-benyújtásra előírt határnapig. 2018. évben az erre rendszeresített elektronikus nyomtatvány: 18TFEJLH.

Azon időszakról, amelyről a hozzájárulás fizetésére kötelezett áfa bevallás benyújtására nem köteles (áfában alanyi mentességben részesül, vagy egyébként az eva alanya) a hozzájárulás-köteles szolgáltatás után az Áfa törvény szerinti teljesítési időpontot követő év február 25. napjáig kell a bevallási és fizetési kötelezettségét teljesíteni. Azaz az áfában alanyi mentességet választó vagy eva alany is köteles a turisztikai fejlesztési hozzájárulás bevallására és megfizetésére az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ 55.30.1-ből) után.

A 18TFEJLH nyomtatvány kitöltő- ellenőrző programja és a hozzá tartozó kitöltési útmutató a „Nyomtatványkitöltő programok” almenüből letölthető.

A pénzforgalmat a turizmusfejlesztési hozzájárulásról a HU13100320000107912200000000 NAV Turizmusfejlesztési hozzájárulás bevételi számla számlaszámon kell bonyolítani, adónem kód: 310.

További segítséget nyújt a honlapunkra 2018.01.11-én feltöltött, „Turizmusfejlesztési hozzájárulás – Új kötelezettség 2018. január 1-jétől” című tájékoztatás.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Legyen ausztriai munkád a Tiroli Álláskereső segítségével, akár 2 héten belül.

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások