5 százalékos adómérték, kevesebb állami távhőtámogatás
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. július 2. csütörtök

Ottó ünnepli névnapját.
Holnap Kornél napja lesz.
Főoldal Gazdaság 5 százalékos adómérték, kevesebb állami távhőtámogatás
5 százalékos adómérték, kevesebb állami távhőtámogatás PDF Nyomtat Email
2010 január 15., péntek 18:44

A brüsszeli Európai Bizottság nem emelt kifogást, ezért 2010. január 15-től öt százalékos a távhőszolgáltatás általános forgalmi adója.

A távhőszolgáltatásra 2009. augusztus 1-jétől alkalmazott kedvezményes, 18 százalékos adómérték hatálybalépéséhez hasonlóan, az 5 százalékos áfa kulccsal történő adóztatásnak is feltétele volt az Európai Bizottság jóváhagyása. Mivel a Bizottság e tárgyban határozatot nem hozott, ezért határozat meghozatala nélkül, a rendelkezésére álló három hónap lejártával hozzájárulása meghozottnak tekinthető.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint az 5 százalékos adómértéket a távhőszolgáltató akkor érvényesítheti a számlájában, ha a számla megfizetésének esedékességi ideje 2010. január 15-ére vagy az azt követő időpontra esik, az elszámolási időszaktól függetlenül.

A MIHŐ Kft. a 2010 januárban esedékes távhőszolgáltatási számláit január 15.-én és azt követő napokban bocsátja ki, ezért az öt százalékos forgalmi adókulcs a számla teljes összegére érvényesíthető. Az egész hónapra vetített ÁFA csökkentés a városvezetés és a MIHŐ Kft. vezetésének közös döntése, azért, hogy ezzel is csökkentsék a miskolci lakók rezsiköltségét.

Az alábbi diagram jól szemlélteti, hogy amíg 2009. január 1-jén Miskolcon egy nem korszerűsített, átlagos alapterületű, szociális támogatásban nem részesülő lakás éves bruttó távhőköltsége 243.239,- Ft volt, addig 2010. január 1-jén ez az összeg mintegy 48.000,- Ft-tal, 195.243,- Ft-ra csökkent.

Ez a jelentős mértékű távhőköltség-csökkenés nemcsak az áfa kulcs csökkentésének, hanem a MIHŐ Kft. évek óta tartó, eredményes költséghatékonysági programjának és megalapozott műszaki fejlesztéseinek is köszönhető. Ezek az intézkedések tették lehetővé, hogy a társaság 2009-ben 11,4 százalékos fűtési hődíj és 9 százalékos használati vízfelmelegítési hődíj csökkentést tudott megvalósítani. További pozitív eredményként értékelhető az is, hogy a MIHŐ Kft. 2009. decemberében Miskolc város Közgyűlése elé nem terjesztett elő díjemelési javaslatot, ezért 2010. január hónapban nem emelkedtek a távhőszolgáltatás díjtételei.

2010. január 1-jétől változott a szociális alapú távhőtámogatás szabályozása is. A szociális alapú állami támogatásra nem jogosult lakossági felhasználók havi 1.150,- Ft-os alanyi jogú távhődíj juttatása megszűnt. A lakossági négy szociális támogatási kategóriában a távhőtámogatás bruttó összege egységesen 203,- Ft/GJ értékkel csökkent. A támogatás mértékének, illetve az áfa kulcs 18 százalékról 5 százalékra történő csökkentésének együttes hatásaként, a szociális támogatásban részesülő lakások esetében átlagosan kb. 22.000,- Ft/év, míg a támogatásra nem jogosult felhasználóknál kb. 24.000 - 25.000,- Ft/év megtakarítást érhetnek el a távhő felhasználók Miskolcon.

A távhőszámla összegének további csökkentése érdekében a MIHŐ Kft. változatlanul javasolja a lakóközösségek részére az energetikai korszerűsítési pályázatokon - Panel- és ÖKO program - történő részvételt. Az ÖKO programmal az épületbe beadott hőmennyiség, ezáltal a hődíj költség 10-20 százalék közötti értékben csökkenhet. A Panelprogramban keretében korszerűsített épületek esetében pedig, már kb. 50%-os fűtési hőmennyiség csökkenés, illetve költségmegtakarítás is elérhető átlagosan lakótömbönként.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Legyen ausztriai munkád a Tiroli Álláskereső segítségével, akár 2 héten belül.

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások