A bankszövetség elfogadta a magatartáskódex alapjául szolgáló javaslatot
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. július 2. csütörtök

Ottó ünnepli névnapját.
Holnap Kornél napja lesz.
Főoldal Gazdaság A bankszövetség elfogadta a magatartáskódex alapjául szolgáló javaslatot
A bankszövetség elfogadta a magatartáskódex alapjául szolgáló javaslatot PDF Nyomtat Email
2009 szeptember 03., csütörtök 12:01
A bankszövetség elfogadta a magatartáskódex alapjául szolgáló javaslatotHosszú vita után a Magyar Bankszövetség elnökségi ülése szerdán elfogadta azt a banki szakértők által kidolgozott javaslatot, amely az egyoldalú szerződésmódosításokat korlátozó magatartáskódex alapja lehet - értesült a Népszabadság. A miniszterelnök és a bankok vezetőinek júliusi egyeztetésén még arról volt szó, hogy a kódex az egyoldalú szerződésmódosításokról szól majd. Ezzel szemben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) gyakorlatilag a teljes lakossági hitelezést megreformálná - írja a napilap csütörtöki száma.

Az eredeti menetrend szerint már szeptember elejére össze kellett volna állnia a kódexnek, de a piaci szereplők és a felügyeleti szervek elképzelései közötti különbségeket elnézve még az is kétséges, hogy a hónap során sikerül eljutni a piszkozatoktól a tisztázatig - áll a lapban.

A Népszabadság értesülése szerint a bankszövetségi munkaanyagból azok a PSZÁF-javaslatok maradtak ki, melyekről a banki szakértők úgy gondolták, hogy azokhoz a vonatkozó jogszabályokat is módosítani kell.

A PSZÁF anyagából végül csak a szerződésmódosítások korlátozására, a végrehajtásokra és a behajtásokra, valamint az ügyfelek tájékoztatására vonatkozó elképzelések maradtak meg - az utóbbit leszámítva azonban ezekben sincs teljes egyetértés.

A napilap információi szerint az új szabályok minden olyan hitelintézetre is vonatkoznának, amely lakossági hitelezéssel foglalkozik. Így a pénzügyi vállalkozásokra is, ám ezeket eddig senki nem kereste meg. A cikk szerint a felügyeletnek van elképzelése arról, hogyan bírhatja rá a cégeket a csatlakozásra. "Megkérheti" például a refinanszírozó bankokat, hogy csak olyan pénzügyi vállalkozásnak adjon hitelt, amely aláírta a kódexet. Az ötletek között szerepel egy szégyenfal felállítása is, melyen azok szerepelnének, akik nem alkalmazzák az új szabályokat.

(MTI)
blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Legyen ausztriai munkád a Tiroli Álláskereső segítségével, akár 2 héten belül.

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások