2024. 05. 18. szombat

Erik, Alexandra
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Hétmilliárd fölött a büdzsé

Szokatlan időpontban – június 26-án, kedden – tartotta soros ülését Tiszaújváros képviselő-testülete. A grémium módosította az önkormányzat 2012. évi pénzügyi tervét, melynek főösszege így meghaladja a 7 milliárd forintot. A testület döntött az augusztus 20-a alkalmából adományozandó önkormányzati kitüntetésekről, határozott a víziközmű-szolgáltatási szerződések megkötéséről és állást foglalt a távhőszolgáltatás díjának megállapításáról.

Gyarapodó költségvetés

A testület márciusban 6.574.621 ezer forintban határozta meg az önkormányzat költségvetésének bevételi és kiadási előirányzatát. Most a „szokásos” féléves módosítás alkalmával a főösszeget csaknem 570 millió forinttal növelték a képviselők, így az meghaladja a 7,1 milliárd forintot. A növekmény jelentős része – mintegy 440 millió forint – a tavalyi pénzmaradványból származik, 55 millió forintnyi a támogatások, kiegészítések (bérkompenzáció) többlete. Kiadási oldalon a működtetés a legnagyobb „haszonélvezője” a többletnek, ez a kiadási tétel 304 millió forinttal nő. Felhalmozási célokra 127 millió forintot szán a többletből a testület, míg a tartalékok 65 millió forinttal nőnek. A pénzügyi rendelethez kapcsolódóan egy több mint húsz pontból álló határozatot is elfogadott a testület. Egyebek mellett az adósságcsökkentési támogatás 9,1 millió forintos keretösszegét – tekintettel a várható igényekre – további 13 millió forinttal egészítette ki a testület. A képviselő-testület hozzájárult ahhoz, hogy a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. 6 órás, az önkormányzat, illetve intézményei 8 órás foglalkoztatásra pályázzanak a munkaügyi központnál. A közfoglalkoztatásban résztvevők tervezett létszáma 101 fő. Sikeres pályázatok esetén a szükséges önrészt a pályázók saját költségvetésükből fedezik. A testület 3 millió forintot különített el a Tisza-szigeten rendezendő halászléfőző fesztiválra (melynek programját az augusztusi testületi ülésre kell beterjeszteni), 1-1 millió forinttal támogatta a Tiszaújvárosi Mecénás Közalapítványt, illetve a beregszászi Kossuth Lajos Középiskolát, 500 ezer forinttal pedig a Tiszaújvárosi Mentőállomás eszközbeszerzését.

Kitüntetések, vízszolgáltatás

A képviselő-testület zárt üléssel folytatta munkáját, melyről Bráz György polgármester tájékoztatta a nyilvánosságot. E szerint augusztus 20-án 2 fő Pro Urbe életműdíjat, 2 közösség és 2 személy Lorántffy Zsuzsanna emlékplakettet, 2 közösség és 6 személy Szent István emlékérmet vehet át a városi ünnepségen. Jogszabályi változások miatt Tiszaújváros önkormányzatának új szerződéseket kell kötnie a víziközmű-szolgáltatás biztosítására. A képviselő-testület 5 ajánlattevő közül választotta ki a legkedvezőbbnek ígérkezőt. Bráz György hangsúlyozta, a testület fontos szempontnak tartotta, hogy az új szolgáltató lehetőleg a jelenlegi szinten tartsa a díjakat. A polgármester kitért arra is, hogy a szolgáltatás ellátásában – szerződéses partnerként – részt vesz a TiszaSzolg 2004 Kft. is. A szerződéseket június 30-ig kell megkötnie az önkormányzatnak, ezt követően sajtótájékoztatón mutatják be az új partnert, és ismertetik a szolgáltatási szerződés legfontosabb elemeit is.

Távhő-díj, energiatakarékosság

A távhőszolgáltatásról szóló törvény értelmében 2011 áprilisától a távhőszolgáltatóknak értékesített hő árát, valamint a lakossági felhasználóknak és az intézményeknek nyújtott távhőszolgáltatás legmagasabb hatósági árát miniszteri rendelettel kell megállapítani. A rendeletet megalapozó javaslatot a Magyar Energia Hivatal (MEH) nyújtja be, s ehhez – július 10-ig – be kell kérnie az önkormányzatok állásfoglalását is. A képviselő-testület egyhangúlag támogatta a polgármester által jegyzett javaslatot, miszerint a lakosság teherbíró képességének és a szolgáltató gazdálkodási adatainak ismeretében elfogadhatatlan és indokolatlan lenne a távhőszolgáltatás díjának emelése. A testület arra kéri a Magyar Energia Hivatalt, hogy olyan javaslatot terjesszen elő a miniszternek, amely biztosítja a távhőszolgáltató, valamint a hőtermelő kiegyensúlyozott működését és nem okozza a szolgáltatást igénybe vevő lakosság és a távhőszolgáltató ellehetetlenülését sem. A képviselő-testület újabb 6 társasházi energiatakarékossági pályázat támogatásáról döntött. AII. sz. lakásszövetkezethez tartozó Tisza út 30-34. sz. épület lakóközössége, valamint a Kazinczy társasház az épületek végfalainak szigeteléséhez nyert 480-480 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást. A Bástya társasház végfal-szigetelésre és a bejárati ajtók cseréjére kapott 540 ezer forintot.A bejárati ajtók cseréjéhez kért és kapott vissza nem térítendő támogatást a Fagyöngy (587.197 Ft), az Aranyfűz (148.362 Ft) és a Viharsarok (143.790 Ft) társasház is. A mostani döntéssel gyakorlatilag kimerült a 3 millió forintos pályázati alap (mintegy 46 ezer forint maradt), de Bráz György polgármester bejelentette, az önkormányzat elkötelezett az energiatakarékosság ügye mellett, ezért ha újabb igények merülnek fel, és a pályázatok időben beérkeznek, a lakóközösségek számíthatnak a kedvező elbírálásra, a testület az augusztusi ülésén biztosít forrást a beruházásokra.

Ferenczi László

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek