2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Mezőgazdasági összeírást kezd a KSH

Országszerte több mint 22 ezer egyéni gazdaság mezőgazdasági összeírását kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A gazdálkodók május 23-ig online, azt követően pedig – június 15-ig – összeírók segítségével személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre. Az adatgyűjtés célja, hogy naprakész információval szolgáljon a hazai és az uniós döntéshozók, illetve a gazdálkodók számára. A felmérés adatainak segítségével hazánk teljesíti adatszolgáltatási kötelezettségét az Európai Unió felé.

 A Központi Statisztikai Hivatal idén május 15. és június 15. között hajtja végre aktuális mezőgazdasági összeírását, amely az ország több mint 22 ezer egyéni gazdaságát érinti. Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, a válaszadás kötelező. Az adatfelvételi időszak előtt a KSH valamennyi érintett számára eljuttatta e-mailben vagy postai úton a kérdőívkitöltéshez szükséges tudnivalókat és a belépési kódot.

„A felmérés a földhasználattal és az állatállománnyal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Az összeírás eredményei a termelők érdekeit szolgáló szakpolitikai döntések és a támogatási rendszerek megalapozását segítik. A KSH kiemelt célja a válaszadói terhek csökkentése, így ezúttal sem kell megadni azokat az adatokat, amelyeket a Hivatal a Magyar Államkincstárnak benyújtott Egységes kérelem adataiból átvesz.” – hívta fel a figyelmet Tóth Péter, a KSH Mezőgazdasági statisztikai osztályának vezetője.

A nem kiemelt egyéni gazdaságok kétféleképpen tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Május 15. és 23. között online, a maja.ksh.hu oldalon önállóan tölthetik ki a kérdőívet, majd ezt követően, május 24. és június 15. között összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül lehet a válaszokat megadni. A fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók csak azokat a gazdálkodókat keresik fel, akik nem éltek az önkitöltés lehetőségével. A kérdezőbiztosok az adatokat elektronikusan rögzítik. Fontos, hogy a kiemelt jelentőségű egyéni gazdaságok számára az adatfelvétel teljes egészében online önkitöltés keretében valósul meg.

Az összeírás során nyert információkat a KSH kizárólag statisztikai célra használja fel, azokat más szerveknek, személyeknek nem adja ki, és a törvényi előírásoknak megfelelően garantálja az adatkezelés biztonságát. Az adatgyűjtés összesített eredményeit a KSH az összeírást követően e-mailben elküldi azoknak, akik ezt kérték a kérdőív kitöltése során.

Azok, akik a kitöltött kérdőívet legkésőbb május 23-án éjfélig online beküldik, nyereményjátékban vehetnek részt, amelynek keretében 100 000 forint értékű vásárlási utalványt sorsol ki a KSH.

 

Az egyéni gazdaságok összeírásának részleteiről a https://www.ksh.hu/mezogazdasagi_osszeirasok oldal nyújt további tájékoztatást.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…