2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Főételek
  • »
  • Sertésszűzérmék bacon köntösben lapcsánkán, Capri salátával (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

Sertésszűzérmék bacon köntösben lapcsánkán, Capri salátával (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

Hozzávalók

Kb 80 dkg /10 szelet szűzpecsenye

20-25 szelet bacon  szalonna csík

Mézes mustáros páchoz (marinád):

2-3 ek Dijoni mustár

1 ek virágméz

 

2 kk durvára őrölt hétbors keverék

1 dl olívaolaj

 

Mustáros-zöldfűszeres pác(marinád):

2-3 teáskanál dijoni mustár

1 dl olívaolaj

2 evőkanál balzsamecet

2 teáskanál barnacukor

1 evőkanál finomra vágott kerti zöldfűszer vegyesen

(pl. rozmaring, kakukkfű, snidling, oregano, majoranna, stb.),

vagy 2 teáskanál provence-i fűszerkeverék

1 teáskanál törött bors

 

A lapcsánkához (tócsnihoz):

50 dkg (5 db) közepes méretű burgonya

1 db házi tyúktojás

3 ek liszt

bors

 

Sütéshez:

2 dl étolaj

 

elkészítési javaslat

A sertésszüzet lehártyázzuk, a zsíros részeit leszedjük, megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük. Ezután 2 cm-es szeleteket vágunk belőle amit kézzel, tenyérrel lazítunk.

A sertésszűzpecsenyéket két féle páccal előkészítjük

Az egyiket mézes mustáros, a másikat rozmaringos páccal1-2 napig hűtőben érleljük.

 

Mézes, mustáros pácot készítünk:

A mustárt a mézet az olívaolajat, a hétbors keveréket, a gyömbért és a szerecsendiót összekeverjük. Ezzel a szűzpecsenyéket alaposan bekenjük és lezárt fóliában 6 óra alatt hűtőben érleljük.

Mustáros-zöldfűszeres pác(marinád):

Az összetevőket összekeverjük  majd a  megmaradt szűzpecsenyéket alaposan bekenjük és lezárt fóliában 6 óra alatt hűtőben érleljük.

A pácból a húsokat egy  tálcára szedjük.

A húsokat baconbe göngyöljük. A baconcsíkokat fogpiszkálóval rögzítjük.

Teflonsütőt egy evőkanál étolajjal kikenjük, felforrósítjuk, a húsokat rátesszük, és mindkét oldalán hirtelen elősütjük, ízlés szerint sózzuk.Kb (2-3perc)

Ezután az elősütött húsokat étolajjal kikent tepsibe tesszük és előmelegített forró sütőben 180C0-200C0 kb. 20 percig páclével locsolgatva sütjük.

Ha kész, a sülteket ezután a sütőből kivesszük kb 15 percet pihentetjük tálalás előtt, a fogpiszkálókat eltávolítjuk.

 

Lapcsánkákat készítünk:

A meghámozott, megmosott burgonyákat lereszeljük (a levét kicsit kinyomkodjuk), hozzáadjuk a tojást és a lisztet, lepényeket kis lapcsánkákat sütünk belőle.

Mindkét oldalát aranybarnára sütjük, szalvétára szedjük.

Tálaláskor alulra kerül a lapcsánka, majd a baconba tekert száp pirosra sült sertésszűzérme.

Capri salátával tálaljuk.

Javaslatok:

Marinád: általában folyékony ecetes-olajos pác, de ecet helyett lehet bort, citromlevet, vagy gyümölcslevet is alkalmazni. Zöldfűszerekkel, fűszerporokkal és egyéb fűszerekkel gazdagíthatjuk.

A magyarok általában túlpácolják a húsokat. Azonban ha túl sokáig hagyjuk a húst a pácban – a  fehérjék elkezdenek bomlani, a rostok mállóssá válnak, amely a hús ízét is negatívan befolyásolják.

 

A pácba ne tegyünk sót – 2 óránál hosszabb pácolás estén savas folyadékot sem (a húsból kiszívják a nedvességet)

 

Szűzpecsenye elkészítése

szeletben v. egyben sütve, rántva, érméknek, roston sütve, aprópecsenyének, töltve

 

Száraz húsokat, mint pl. a csirkemell, szűzpecsenye, csavarjuk be szalonnával.

Mielőtt a pácba tesszük a húst/halat, tegyünk félre egy kicsit a pácból, ezt öntetként vagy grillezés alatt locsoláshoz felhasználhatjuk. DE: megmaradt páclevet (amiben előtte a hús pácolódott), csak locsolásra használhatjuk (de ne a sütés végén), öntetnek soha, mert a belekerült és felszaporodott baktériumok megbetegíthetnek minket.

 

Capri saláta másképpen

hozzávalók 4 főre

50 dkg mozzarella (4 zacskó, 12,5 dkg mozzarella golyó)

4 db lédús paradicsom

2 kis fej lilahagyma

2 ek extra szűz olívaolaj

4 tk balzsamecet

friss bazsalikom levelek ízlés szerint

1db bazsalikom bóbita a díszítéshez

kb. 20 db zöld magozott olívabogyó

½ citrom reszelt héja

őrölt bors

elkészítés

Lecsöpögtetjük a mozzarella sajt golyókat és egy salátástálba helyezzük.

A 2 kis fej lilahagymát felszeleteljük, a megmosott lédús paradicsomokat is felszeleteljük és a salátástálba helyezzük.

Összekeverjük az olajbogyókat az olívaolajat és a balzsamecetet, majd a készülő salátára öntjük.

Végül megszórjuk a közepesre vágott bazsalikom levelekkel a reszelt citrom héjával.

Óvatosan összekeverjük a salátát.

Tálalás előtt frissen őrölt borssal, sóval meghintjük, bazsalikom bóbitával díszítjük.

Frissen szervírozzuk, igény szerint friss pirítóssal, vagy kétszersülttel kínáljuk.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek