2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Főételek
  • »
  • Grillezett csirkemell, nyári salátával, sült héjas burgonyagerezddel (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

Grillezett csirkemell, nyári salátával, sült héjas burgonyagerezddel (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

Hozzávalók:

4 db csirkemellfilé

2 evőkanál extra szűz olivaolaj (hidegen sajtolt olívaolaj) a páchoz

2-3 evőkanál házi, vagy teavaj

kakukkfű,

fűszersó,

50 dkg  Burgonyagerezd (fagyasztott héjas krupli)

oregano,

bors, só

 

Hozzávalók a nyári salátához: 1 fejes saláta, 30 dkg paradicsom, fél szál póréhagyma, 12 db fekete olívabogyó, 1 evőkanál borecet, egy csipet provence-i fűszerkeverék, só, bors

 

A megtisztított, kicsontozott csirkemellet rátesszük a folpack fóliával letakart vágódeszkára  majd a fóliával letakarjuk és húsklopfolóval (kalapács) szép egyenletesen kiveregetjük.. Ha nincs húskalapácsunk, nyeles lábas vagy serpenyő aljával is megtehetjük. A szeletek ezután jól süthetők lesznek. Ezután egy tálba tesszük és mindkét oldalukat besózzuk (bedörzsöljük a fűszersóval), a kakukkfűvel, majd csorgassunk rá egy-két evőkanál hidegen sajtolt olívaolajat, és tegyük a hűtőbe pár órára.

Grillező serpenyőben felhevített vajon süssük pirosra a befűszerezett csirkemelleket. Sütéskor érdemes egy nagyobb lábassal „levasalni”, ilyenkor sokkal könnyebben átsül a hús.

( A lábasba vizet öntünk- nehezéknek)

 

A saláta elkészítése: A saláta megmosott, lecsepegtetett leveleit feltépkedjük és egy tálra helyezzük. A póréhagyma szárát hosszában kettévágjuk és egész vékonyan felszeleteljük, hozzáadjuk a salátához. Rákarikázzuk a paradicsomokat az olívabogyókat rászórjuk.

Az olivaolajat egy kis tálkába üntjük ecettel, sóval, borssal fűszerkeverékkel (pl. Provancei) ízesítjük, elkeverjük majd  a salátára öntjük.

 

A burgyonyát sütőben megsütjük.

A sütőt előmelegítjük, a tepsire egy sütőpapírt helyezünk, és rászórjuk a fagyasztott burgonyát. Fűszerkeveréket ( oregáno, és fehérbors) szórunk rá. Készre sütjük.

Tálaláskor enyhén sózzuk.

 

Csirkemell: sovány, finom húsú, kiválóan alkalmas párolva, sütve, a bőre alá töltelék, vagy zöldfűszer is rakható.

Filézett csirkemell: ( csont és bőr nélkül) A bőr és csont eltávolítása nem nehéz, otthon is könnyűszerrel elvégezhető, de megvásárolhatjuk már filézett formában is a csirkemellet.

Kiválóan alkalmas gyors sütésre akár egészben, keresztben kettévágva, de csíkokra vágva is.

Gyorsan kiszáradhat, óvatosan süssük.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…