2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Saláták
  • »
  • Szarvasgombás cukkinisaláta bundáskenyérrel (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

Szarvasgombás cukkinisaláta bundáskenyérrel (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

hozzávalók 4 főre

Salátához:

1 db közepes méretű gumós zeller (Apium graveolens, népies neve: celler)

1 db 15-20 cm-es hosszúságú cukkini (Cucurbita pepo convar „cocozella”)

főzővíz

 

 

Szarvasgombás majonézhez:

1db házi tyúktojás tojássárgája

kb 1 dl napraforgó étolaj

1 db dió nagyságú nyári szarvasgomba fele (Tuber aestivum Vitt.)

csipetnyi só

 

Bundáskenyérhez:

8 fél szelet szikkadt kenyér

2 db felvert házi tyúktojás

1 dl házi tej

só, bors

(egyéb ízesítők ízlés szerint)

3 dl étolaj

 

elkészítés

 

Elkészítjük a szarvasgombás majonézt:

A házi tyúktojást és a napraforgó olajat is szobahőmérsékletűre hozzuk, majd a tojást folyamatosan keverve kis sugárban csurgatva hozzáadjuk az étolajat, enyhén sózzuk.

Végül belereszeljük a dió nagyságú fehér nyári szarvasgomba felét. Félretesszük.

 

A saláta elkészítése:

A meghámozott zellert karikára vágjuk. Sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük. Vékony csíkokra vágjuk.

A meghámozott, kimagvalt cukinit négybe vágjuk, és sós vízben majdnem puhára (kb.5 percig) főzzük. Hideg vízzel leöblítjük. Kicsit kinyomjuk belőlük a vizet, papírszalvétán szárítjuk, majd a lereszeljük nagylyukú reszelőn. 5 percre félretesszük.

Majd a zeller-, és cukkinicsíkokat egy porcelánedénybe tesszük. Lágyan összekeverjük a szarvasgombás majonézzel.

Felhasználás előtt addig pihentetjük, amíg megsütjük a bundáskenyereket.

 

 

A tányérra helyezzük a bundáskenyereket és a salátát, finom lyukú reszelőn szarvasgombát reszelünk a tetejükre, díszítjük zeller-, és petrezselyemlevéllel.

Egri Viognier ’03 (Gál Tibor Pincészet, Eger) bort fogyasszunk hozzá.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek