2024. 04. 16. kedd

Csongor
1 EUR 394 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Főételek
  • »
  • Frissen sült mazsolás tarkedli (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

Frissen sült mazsolás tarkedli (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

hozzávalók 4 főre

Kb. 20 db-hoz:

40 dkg finomliszt

40 dkg rétesliszt

10 dkg cukor

4 házi tyúktojás

 

5 dl házi tej

20 dkg vaj

5 dkg élesztő

1 dkg só

1 citrom lereszelt héja

8 dkg mazsola

1 dl aszú (a mazsola főzéséhez)

 

Sütéshez:

étolaj

 

Tálaláshoz:

sárgabarack lekvár

porcukor

vaníliás cukor

 

elkészítés

A megtisztított, megmosott mazsolát 1dl aszúban felforraljuk, majd lehűtjük.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből (kicsit később) kemény habot verünk.

A többi hozzávalóból kelt tésztát készítünk az alábbi módon:

Kis langyos, cukrozott tejben megfuttatjuk az élesztőt.

Egy nagy tálba szitáljuk a kétféle lisztet, majd hozzákeverjük a tojást, langyos tejet, 1 dl étolajat és a kristálycukrot. Mindezt picit megsózzuk és hozzáöntjük az élesztős tejet, jól összekeverjük galuskatészta állagúra. A lecsöpögtetett, megtörölt mazsolát és a reszelt citromhéjat a tésztába keverjük.

A kevert tésztát meleg helyen egy félóra hosszat kelesztjük a sütésig.

Amikor a tésztánk már megkelt a másfél-kétszeresére, hozzákeverjük a tojáshabot is.

Tarkedli sütőben vagy egyszerű serpenyőben kevés étolajat hevítünk, a tésztából pedig evőkanálnyi darabokat szaggatunk.

A kis fánkokat mindkét oldalukon aranysárgára sütjük, majd rácsra tesszük, az olajtól lecsepegtetjük.

Sárgabarack lekvárral tálaljuk. Aki szereti, vaníliás- (és vagy) porcukorral megszórhatja a tetejét.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek