hozzávalók 4 főre
A húshoz:
80 dkg kecskegida comb / szűz a gerinccel
2 szál rozmaring
4 db boróka
bors
2 szál kakukkfű
3-4 ek olívaolaj
40 dkg szegfűgomba
só
bors
mangalicazsír
Sült zöldség-körethez:
1 kg újburgonya
20 dkg zöldpaprika
20 dkg padlizsán
20 dkg kaliforniai paprika
20 dkg sárgarépa
20 dkg cukkini
12 dkg vöröshagyma
1 ek olívaolaj
só
fűszerek ízlés szerint
elkészítés
A kecskegida combot fűszerezzük, bepácoljuk, és 2 órát állni hagyjuk.
A gidacombot, szűzet mangalicazsíron kissé sózva elősütjük, majd kb. 160-170°C-on sütőben jénai edényben kevés vizet alárakva, alufóliával letakarva 40 perc alatt megsütjük. (A jó sült hús készítéséhez jó hús, zsiradék, só, kevés víz, lassú tűz és sok türelem szükséges. Az eredmény: kitűnő, omlós, összetett ízű és állagú sült.)
A szegfűgombát megmossuk, szárát eltávolítjuk, majd kb. 1,5 dl pecsenyeszafttal összeforgatjuk, pároljuk.
Az újburgonyát megmossuk, negyedekre vágjuk, majd kevés zsiradékban megsütjük.
A zöldségféléket megmossuk, a paprikákat és a sárgarépát csíkokra, a padlizsánt, cukkinit, vöröshagymát félkarikára vágjuk, kevés olívaolajon kissé fűszerezve, sózva, roppanósra sütjük.
Az elkészült kecskegida sültet szeleteljük, majd szegfűgombás pecsenyeszafttal, újburgonyával, pirított zöldségekkel tálaljuk.
sütési hőfok: 170 °C
sütési mód: alul-felül sütés
A kecske húsa igen ízletes. Van, aki tejes korában kedveli töltve és egyben megsütve, és van, aki az érettebb, idősebb húsú állatot részesíti előnyben.
A kecske (szemben a birkával) egyáltalán nem faggyús.
Húsa 20-30%-ban a kolbászalapanyagban csodákat művel, egy felettébb ízletes gasztronómiai élménnyel tesz gazdagabbá. Legjobban a nyolc hónapos gidák (pecsenyegida) értékesíthetőek.