Halfasírozotthoz
1 kg-os busa
2 db házi tyúktojás
2 db zsemle
1,5dl tej
1 közepes fej vöröshagyma
só
fehérbors
őrölt szerecsendió vagy őrölt kömény ízlés szerint
petrezselyem zöld ízlés szerint
Narancsos-vörösáfonya mártáshoz
25 dkg vörösáfonya
1 evőkanál narancs likőr
05 dl édes vörösbor
1 kis darab fahéj
1db narancs
10 dkg kristálycukor
(A vörös áfonyát elég nehéz beszerezni, ezért használhatunk a recepthez áfonyalekvárt is.)
elkészítés
Halfasírozott elkészítési javaslat:
A busahúst (halhúst) előkészítjük daráláshoz, kicsontozzuk, filézzük, kockára vágjuk.
A halfilét a tejben áztatott és kinyomkodott zsemlével, a kevés étolajon megpárolt vöröshagymával ledaráljuk.
Hozzáadjuk a sót, borsot, őrölt köménymagot a tojást, az apróra vágott petrezselymet, és jól összekeverjük.
Az így elkészült halfasírozott alapanyagból kis pogácsaméretű kerekded fasírozottakat formálunk, és étolajban egyenletesen átsütjük.
Narancsos-vörösáfonya mártás
Az áfonyát megmossuk, felfőzzük a fahéjjal, édes vörösborral, és a kifacsart narancslével felforraljuk.
Lassú tűzön főzzük majd. Amikor az áfonyák megpuhultak, (kb.30 percig) hozzáöntjük a narancslikőrt és cukorral elkeverjük.
A fahéj darabot kivesszük a mártásból, félretesszük, megvárjuk, míg a mártás besűrüsödik.
A fűszeres busa halfasírozottat azoknak ajánljuk, akik egyébként ritkán vagy egyáltalán nem, vagy csak karácsonykor esznek halat. Legnagyobb mennyiségben a busa halunkban található omega-3 zsírsavak csökkentik a szervezetben lévő koleszterinszintet. A busa húsa szerencsére a kispénzűek számára is elérhető tápanyag. Fogyasztása esetén csökken a vér triglicerid-szintje, ennek hatására csökken a magas vérnyomás is.