2023. 09. 22. péntek

Móric
1 EUR 387 HUF
1 GBP 446 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Technika
  • »
  • Méhészeti védőfelszerelések, amelyekre egy kezdőnek szüksége lehet

Méhészeti védőfelszerelések, amelyekre egy kezdőnek szüksége lehet

Ha valaki méhészkedésbe kezd, sok egyéb teendő mellett azt is át kell gondolnia, hogy hogyan védheti meg magát a kellemetlen szúrásoktól és a permetszer káros hatásaitól. Cikkünkben ehhez nyújtunk kapaszkodót.

Méhészeti vállalkozás indításakor a megfelelő jogosítványok, engedélyek, információk, méhkaptár és persze méhek beszerzése mellett figyelmet kell, hogy fordítson a minőségi védőfelszerelések megvásárlására is. A Bodó Méhészet védőfelszerelései között szabadon válogathat, de először lássuk, mire is lesz pontosan szüksége.

A jó méhészruha

A méhészruha kiválasztásánál a megfelelő méretezésen túl figyeljen arra is, hogy minőségi, tartós anyagból készüljön, hiszen tulajdonosa jó eséllyel nem egyszer, hanem éveken át fogja használni. Fontos továbbá, hogy az overál jól zárható legyen, nehogy képes legyen beszökni alá egy nem kívánt betolakodó. A méhészruha viselése legyen komfortos, rendelkezzen zsebekkel, hiszen nem mindegy, hogy eszközeinket a kezünkben hordjuk-e, vagy van hely a tárolásukra.

A megfelelő méhészkalapok és -sapkák

Általában a méhészruhákkal egyszerre kaphatóak az előbbiekre maradéktalanul illeszkedő, a méhész fejét védő kalapok és sapkák. Léteznek külön, háló nélküli, széles karimájú kalapok, de a fejfedők legtöbb esetben azokra rögzített hálóval vásárolhatóak meg. Beszerezhetőek karkivágásos változatok is, melyeknél egy extra anyag rögzül a vállhoz és a felsőtesthez. A jó kalap ismérve hasonló a méhészruháéhoz, vagyis jól záródik, kényelmes, szabadon lélegezhetünk benne, a háló pedig elég távol helyezkedik el az arctól azért, hogy ne zavarja a látást és a méhekkel való munkát.

Egyéb fontos kiegészítők

  • A fentieken túl harmadikként jönnek a fontossági sorrendben a kesztyűk, melyek a legjobb esetben vízállóak, vastag anyagból készülnek, melyeken nem hatolnak át a fullánkok, de az ujjak optimálisan tudnak bennük mozogni. Anyaguk lehet neoprén vagy bőr, és vásárolhat egyszer használatos, eldobható verziókat is.
  • A kéz- és lábszárvédőket a kesztyűk, illetve bakancsok vagy cipők fölé húzza fel a méhész, szintén azt hivatottak megakadályozni, hogy egy méh bemásszon a ruházat alá és csípést okozzon számukra.
  • A szűrővel ellátott álarcok, maszkok beszerzése is lényeges, ha méhészkedésre adja a fejét, hiszen a méheket megtámadó varroa atkák ellen rendszeresen permetszert kell bevetni. Ezek viszont ártalmasak az emberi egészségre, így csak olyan maszkban javasolt a használatuk, amely maximális védelmet nyújt a mérgező gázok ellen. Ilyen esetekben nem elég egy eldobható maszk, komolyabb eszközre, például teljes álarcra vagy félálarcra van szükség, utóbbit kombinálhatjuk védőszemüveggel. Ez megvédi a szemeinket is az irritációtól.

Mielőtt belefogna a méhészkedésbe, alaposan nézzen utána, milyen védőfelszerelésekre lesz szükség, így biztonsággal élvezheti majd a tevékenységet, és nem kell aggódnia testi épségéért sem. /X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Szeptember 23-a legyen a Te napod! Dicsőítésekkel és tanúságtételekel a II. János Pál pápa téren reggel 9 órától este hatig. A programsorozat Szentmis…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig folyamatosan végzi az adószámla-értesítők kiküldését a magánszemély és egyéni vállalkozói ügyfeleine…