2024. 05. 16. csütörtök

Botond, Mózes
1 EUR 386 HUF
1 GBP 450 HUF

Erdély, Európa ékszerdoboza

Meseszép birodalom, tündérek országa, varázslatos vidék, legendák földje. Ez mind Erdély, de jellemezhetnénk még számos sajátos jelzővel, hiszen annyi csodát és szépséget rejteget ez a térség, hogy megszámolni is képtelenség volna. Nemcsak a táj hívogató csábereje, az emberek ösztönös barátsága, kedvessége bűvöl el minket, hanem van benne valami elmondhatatlan, valami, amit szinte képtelenség szavakba foglalni.

Erdély az a hely, amit mindenkinek egyszer látni kell! Az ide látogatók gyakran visszatérnek évről évre, hiszen újra és újra hívja őket az a leírhatalan csoda, amit itt tapasztalnak meg, úgyhogy kevés olyan utazó van, aki megelégszik egyetlen alkalommal.

Az erdélyi látnivalók kifogyhatatlanok, minden egyes kirándulás során új érdekességeket, nevezetességeket találhatunk. Ezekből gyűjtöttünk ki néhányat, ha pedig nem elég, akkor szemezgess a Mira Magazin ajánlatai között!

Kincses Kolozsvár

Kolozsvár Erdély nem hivatalos fővárosa, mely nagy királyunk, Hunyadi Mátyás szülőhelye is volt egyben. De itt látta meg a napvilágot egykor Bocskai István erdélyi fejedelem, Székely Bertalan festőművész és még számos nagyszerű ember. Ha szeretnéd alaposan feltárni a város látnivalóit, akkor muszáj több napot is rászánni.

Több parkkal is rendelkezik Kolozsvár, de a legnagyobb a 19. században létesült Sétatér, melyet néhány évvel ezelőtt fel is újítottak. A Házsongárdi temetőben nyugszik számos erdélyi művész és ismert közéleti személyiség. Monumentális emlékművei, szép fekvése és dús növényzete teszik híressé a város történelmi emlékkertjét.

A temetőből látszik a távolban a Szent Mihály-templom, amely Erdély legkorábbi csarnoktemploma, amely a második legnagyobb alapterülettel rendelkezik ebben a térségben. A gótikus stílusban épült szent hely Erdély kultikus helye, számos történelmi eseménynek volt színtere.

Torockó, ahol kétszer kel fel a Nap

Erdély egyik leghíresebb helyszíne Torockó, amelyre több okból is rászolgált. A Nap először felbukkan keleten, majd elbújik a falu köré tornyosuló 1130 méter magas Székelykő mögött, aztán később újra előbújik, hogy a később kelők se maradjanak le a gyönyörű napfelkeltéről.

A város főterén található Néprajzi Múzeum az egyedülálló torockói népművészetet mutatja be, emellett a régi vasművesek mindennapi életének ékes tárgyait csodálhatjuk meg. Az asszonyok ma is a főtér kútjánál mossák a szennyest, ahogy annak idején a felmenőik is. A vajornak nevezett kút másik része az állatok itatását szolgálja, négy vályú van nekik fenntartva e célból.

A hófehér kétablakos kőházak Torockó leghíresebb látnivalói, melyek az 1870-es tűzvész után épültek, és kaptak egységes arculatot. Fallal körülvett unitárius templom uralja a főteret, melynek belsejét a helyiek által készített kézimunkák díszítik.

Erdély látnivalói

Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Szováta, Csíkszereda, a csíksomlyói búcsú, Gyimesbükk, és még számos erdélyi látnivaló várja, hogy megmutathassa ennek a mesebeli vidéknek a varázsát. A lélegzetelállító Erdélyt egyszer mindenkinek látnia kell!/X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek