2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Gyurcsány Ferenc: Érdemi átrendeződés zajlik az ellenzék oldalán

Gyurcsány Ferenc: Érdemi átrendeződés zajlik az ellenzék oldalán

„Mi tagadás, régen volt ekkora kavarodás a magyar politikában.


Az elmúlt hónapokban a Fidesz minden bizonnyal elveszített többszázezer szavazót, valószínűleg hosszú évek óta a legtöbbet. Érdemi változás ez, de nem érinti a kormányoldal támogatói hátterének szerkezetét. Ez egyelőre mennyiségi változás.

Más a helyzet az ellenzéki oldalon, itt érdemi átrendeződés zajlik.
Megjelent egy új szereplő, amely felforgatta a korábbi viszonyokat, vonzereje egyes pártok szavazóira nagyobb, másokéra kisebb. A változás jelentősége mégse ebben áll.

A politika végeredményben mégiscsak álmok, vágyak, tervek, programok küzdelme.
Most, ebben a küzdelemben egyetlen olyan politikai erő, a közös listát állító, stratégiai együttműködés kötött DK, MSZP és a Párbeszéd maradt, amely nyugatos, ha úgy tetszik, európai polgári demokráciát, jogállamot, erős európai együttműködést, kiterjedt szociális felelősséget, környezeti tudatosságot képvisel, amely tiszteletben tartja az emberi méltóságot.

Ugyanis a legfontosabb új fejlemény a magyar politikában, hogy ellenzéki oldalon ér el támogatást egy olyan erő, amely nem ezt képviseli, sőt, éppen ellenkezőleg, nem titkoltan a Fidesz-kormány politikájával ért egyet.
Bevallottan ellenségnek tekinti a brüsszeli központú európai együttműködést.
Érdektelennek gondolja a „fékek és ellensúlyok” jogállami rendszerét, feleslegesnek az arról szóló vitát.
Osztja a kormány álláspontját Oroszország ukrajnai agressziójával kapcsolatban.
Nem emel szót a pénz- és jövedelemromboló gazdaságpolitikával szemben, nincs rendszerszintű kifogása a kormány gyalázatos egészségügyi-, az oktatási- és szociálpolitikája ellen.
Közszereplései épp úgy gőgről, kizárólagos hitről, megbélyegzésről, indulatkeltésről szólnak, mint ahogy a hasonlóan fellépő kormánypártoké is.

Súlyos tévedés lenne azt gondolni, hogy a választás elsősorban politikusokról szól. A választás most arról szól, hogy kik akarnak olyan Magyarországot, amelyet a mai kormány és a vele egyetértő szereplők kínálnak, és kik olyat, amelynek ügyét a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd jelentette együttműködés.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek