2024. 05. 18. szombat

Erik, Alexandra
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Új gépészmérnöki kar a Miskolci Egyetemen

Az országban elsőként a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kara kezdeményezte a Logisztikai mérnöki alapszak létesítését, amit a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) támogatott. Ugyanezen az ülésen elfogadták a Kar Villamosmérnöki mesterszak indítására vonatkozó kérelmét is.
A Logisztikai mérnöki alapszakot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel konzorciumban alapította a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kara – ennek elfogadásáról született határozat a 2011. szeptember 30-án. Mesterfokon már korábban akkreditálták a szakot, az alapképzésben akkor erre nem volt lehetőség. A mostani döntéssel azonban megkezdődhet az indítási dokumentumok kidolgozása, majd az akkreditáció folyamata, melynek sikere az utolsó szükséges lépés a szak meghirdetéséhez.
Az egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszékének keretei között nemzetközileg is elismert logisztikai tudományos iskola működik, az országosan is új szak alapítása az itt folyó évtizedes munka eredménye. A BSc és az MSc szintű képzés tananyag-korszerűsítése, a képzés megújítása folyamatos a tanszéken. A szakalapítás olyan mérnökök képzését teszi lehetővé, akik a logisztika szakterületéhez kapcsolódó természettudományos, specifikus műszaki, gazdasági/menedzsment, informatikai, ipari- és közlekedési technológiai ismereteket sajátítanak el alapszinten is.

A másik MAB-határozat már az indítást támogatja a Villamosmérnöki mesterszak esetében, a képzés így várhatóan meghirdethető jövőre. Évtizedes az ipar és gazdaság igénye ilyen területen a mesterszinten végzett szakemberekre. Ez megmutatkozik egyebek mellett az ISD DUNAFERR Zrt., a Borsod Volán Zrt., a GE Hungary Zrt., a Jabil Circuit Magyarország Kft., és a Bosch Cégcsoport felől is. Többek között emiatt is nagy jelentősége van annak, hogy Budapest és Győr mellett, a régióban is lesz lehetőség mesterszintű villamosmérnök-képzésre. Az oktatás alapvetően projektmunka irányultságú lesz, ahol az oktatott tananyag, a gyakorlati munka és az önálló konstrukció, tervezés összhangban van. Az elméleti kurzusokat jelentős laboratóriumi és számítógépes szimulációs és modellezési gyakorlat egészíti majd ki. A projektek célja nem csak az önálló munkára való felkészítés, hanem a team munka gyakorlása is.
A Villamosmérnöki mesterszak miskolci indítása az alapszinten itt végzett mérnökök számára is jelentős változás, hiszen nem kell Budapestre költözniük tanulmányaik folytatásához.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek