2024. 05. 8. szerda

Mihály
1 EUR 389 HUF
1 GBP 453 HUF
Román zászló az ózdi múzeumban

Román zászló az ózdi múzeumban

Román zászló az ózdi múzeumbanEgyedülállóan értékes relikviával gazdagodott az Ózdi Városi Múzeum: a romániai forradalom idején Nagyváradon járt ózdi önkéntesek magukkal hoztak egy román nemzeti lobogót, amit az akkor autójukra tűzött magyar trikolórral együtt a városnak ajándékoztak.

Benedek Mihály polgármester emlékplakettel ismerte el az akkori hőstettet, hiszen egy kis ózdi csoport a bizonytalan helyzetben, a forradalmi körülmények ellenére két teherautó élelmiszert szállított Romániába. Hatan indultak útnak, közülük öten – Keller György vállalkozó, Mizerák István fotós-újságíró, Farkas István vállalkozó és zenész, valamint a kis ünnepségen jelenlévő Berecz István vállalkozó és Németh Tamás akkori tanácstitkár – át is lépték a határt annak ellenére, hogy azt korábban már lezárták. A határőrökkel azonban némi pálinkakészlet felhasználása után szót tudtak érteni és meg sem álltak Nagyváradig, ahol óriási ovációval fogadták őket a határon túlra szorult magyarok. Onnan hozták magukkal a polgármesternek átadott lyukas román zászlót.

– Hőstett volt ez a javából, hiszen 20 évvel ezelőtt senki sem tudhatta, mi vár rá román területen, ahonnan lövöldözésekről számoltak be a hírügynökségek – mondta Benedek Mihály. Kiemelte: Berecz István több napon át járta Wartburgjával a várost és hangszórón keresztül kérte a segítséget. Annyi pénz és élelmiszer gyűlt össze, hogy nem fért rá a két teherautóra, a véradók által leadott készlet pedig tárolási gondot okozott a kórháznak. Végezetül hozzátette: ez is Ózd, tehát sok-sok pozitívum is van ebben a városban.

 

K.I.

 

Román zászló az ózdi múzeumban Román zászló az ózdi múzeumban

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…

További cikkek

Közel két tucat bűncselekmény
Lopás, csalás, közokirat-hamisítás és jármű önkényes elvétele miatt folytatott nyomozást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 28 éves férfival és egy 23 é…