2024. 05. 14. kedd

Bonifác
1 EUR 387 HUF
1 GBP 450 HUF

Ukrán gyerekek a Ráth-villában

Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten nekik szóló programmal a Ráth-villában.
A Culture Helps elnevezésű projekt keretében meghirdetett pályázat egyetlen magyar nyerteseként az ukrán menekülteknek szóló családi napon A mi szecessziónk című kiállítás műtárgyaival ismerkedhetnek meg, majd az ehhez kapcsolódó kreatív műhelymunka során, családias légkörben segíti a múzeum az új közösségbe lépés nehézségeit.
A projekt az ukrán Insha Osvita és a német zusa nevű szervezet együttműködésében az Európai Unió területén biztosítja a kultúrán keresztül történő integrációt az Ukrajnából elmenekült családok számára. A budapesti Ráth-villában elsősorban a századforduló híres családjaival, életmódjával és az akkori tárgykultúrával ismerkedhetnek az ukrán családok, különböző kézműves technikák segítségével. A program során például olyan női alkotókat is bemutatnak, akik a századforduló meghatározó szövőműhelyében dolgoztak és ezzel a nők és gyereknevelés nehézségeiről is szó esik. Emellett lehetőség nyílik a régi tárgyak összehasonlítására a mai tárgykultúrával és a pedagógusok beszélgetést kezdeményeznek a jelenlegi környezetünkről is. Ez a kötetlenebb tanulási mód javíthatja a figyelem fókuszálását és a koncentrálást, valamint a valós interakciót fejleszti. A projekt az esélyegyenlőség, az egyenlő hozzáférés, a befogadás és a méltányosság előmozdítására törekszik a művészeti technikák, kreatív tevékenységek bevonásával, ugyanakkor igyekszik fejleszteni a szociális készségeket és a gyerekek önbizalmát is. Mindez májusban tovább folytatódik a Ráth-villában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

DRESSZKÓD: ART DECO
Divat és életmód az 1920-30-as évekből Új fejezetéhez érkezett az Iparművészeti Múzeum legnépszerűbb kiállítás-sorozata, a Dresszkód. Éppen csak sz…