2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Nemzetközi Gerontológiai Szimpózium

Első alkalommal kerül megrendezésre Miskolcon a Nemzetközi Gerontológiai Szimpózium a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara szervezésében. Az e tekintetben országosan is egyedülálló rendezvény célja, hogy „őszülő társadalmunk” számára a demográfiai forradalom hatásai mellett bemutassa az öregedés művészetét – azaz a minőségi időskor megéléséhez szükséges feltételeket.

„A világ népességeinek elöregedése az egyik legnagyobb olyan kihívás, amely világunk előtt áll a következő évszázadban, ugyanakkor óriási lehetőség is rejlik benne. Az időskorúak ugyanis nagyon sok mindenben lehetnek valamennyiünk szolgálatára” (előszó – Időskorúak Nemzetközi Éve. WHO, 1999. kiadvány).  Tény, hogy a közeljövőben a 30%-ot, sőt, egyes európai országokban a 40%-ot is elérheti az idősek aránya. A „feleslegesség” érzése, az egyedüllét, az elhagyottság, a lelki problémák felerősítik az életkor előrehaladásával együttjáró folyamatokat, testi leépülést, az egészség hanyatlását okozva. Mindez komoly gazdasági, szociális, egészségügyi kérdéseket vet fel.

Pedig – ahogy Prof. Dr. Szabó Miklós dékán (ME ÁJK), Kiss Gábor osztályvezető (Mmjv Polgármesteri Hivatal), dr. Dobos László elnök (3.KEM) és dr. Kovács László elnök (Mmjv Egészségügyi és Szociális Bizottság) – szavaiból is kiderül: nem szükségszerű, hogy az idősödés folyamata együttjárjon az aktivitás hanyatlásával. Verdi majdnem 80 évesen komponálta az Otellót és a Falstaffot, Goethe 75 évesen fejezte be a Faustot, Michelangelo pedig 90 évesen dolgozott a római Szent Péter templom átépítésén.

A Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara szervezésében – a Szépkorúak Háza Kht, az Iránytű Szociális Szolgálat és a Dél-borsodi Egészségügyi és Szociális Klaszter támogatásával – életre hívott konferencia egyik célja az öregedés művészetének bemutatása. A gerontológia, az öregedés törvényszerűségeivel foglalkozó önálló tudomány szerint a felnőtt ember érettsége biológiai és pszichés szempontból ugyan befejezett, de a fejlődés nem áll meg. Ezért a gerontológia legújabb kori kérdésein és a XXI. század kihívásaira adott lehetséges válaszain túl a rendezvény a geriátriával, azaz az idősödés és az időskor gyógyászatával, így különösen a megelőzés, a gyógyítás, a rehabilitáció és a gondozás-ápolás aktuális formáival is foglalkozik.

Az I. Miskolci Nemzetközi Gerontológiai Szimpózium így lehetőséget teremt a téma jeles képviselőinek – így Prof. Dr. Iván László országgyűlési képviselőnek, Dr. Delia Marina Podea professzor asszonynak (Vasile Goldis Western University of Arad), Dr. Dinya Zoltán DSc. professzornak (DE Egészségügyi Kar), Prof. Dr. Semsei Imre elnöknek (Gerontológiai Tudományos Koordinációs Központ) és Dr. Szilágyi István PhD főiskolai docensnek (Eszterházy Károly Főiskola) -, hogy e gondolatok jegyében fogalmazzák meg az „aktív időskor” kérdéseit, és mutassák be az egészség és az életminőség hosszabb idejű megőrzéséhez hasznosítható módszereket, az időskor preventív megközelítésének eszközeit – figyelembe véve az emberi élet meghosszabbodásának valóságát, mind az emberiség haladásának egyik diadalát.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek