2024. 05. 18. szombat

Erik, Alexandra
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Nem kell se gazdász, se jogász

Nem kapott állami ösztöndíjas keretszámot a gazdász- és jogászképzésre a Miskolc Egyetem. Tanár is csak 40 kell.

Összesen 2015 új diák tanulhat állami ösztöndíjjal a Miskolci Egyetemen a 2012 szeptemberében induló tanévben: ebből 1110-en alapképzésen, 805-en mesterképzésen, 100-an pedig felsőfokú szakképzésen vehetnek részt. A részösztöndíjas keretszám 720. Mindez azt jelenti, hogy az alapképzésben a tavalyihoz képest 343-al csökkent az állami finanszírozású, állami ösztöndíjas képzésre felvehetők száma, igaz, a mesterképzésben 176-al nőtt.

Alább prof. Dr. Patkó Gyula közleménye, változtatás nélkül:

„Újra főváros centrikus keretszámok

Az újonnan meghatározott állami ösztöndíjas keretszám az előzetes adatok alapján vártnak megfelelően alakult a Miskolci Egyetemen. Az Észak-magyarországi régióban vezető szerepet betöltő felsőoktatási intézmény rektora, prof. dr. Patkó Gyula sajnálattal tapasztalta, hogy a jelenlegi felvételi rendszer konzerválja a főváros-vidék közti aránytalanságot. A mérleg az ELTE és a Corvinus példájára utalva az előbbi felé billen, így az adatok első értékelése alapján a jövőre nézve aggasztónak találta a rektor a vidék szakember-ellátottságának alakulását.

Ami a konkrét számokat illeti: a tavalyihoz képest 343-al csökkent alapképzésben az állami finanszírozású, állami ösztöndíjas képzésre felvehetők száma, míg a mesterképzésben 176-al többek részesülhetnek az idén állami ösztöndíjas képzésben összegyetemi szinten.

A térség súlyos pedagógushiányához fog vezetni a tény, hogy az évekkel korábbi 1300-as sárospataki diáklétszámot tekintve most csak 40 állami ösztöndíjas helyet kapott a Comenius Főiskolai Karon. A gazdász-, illetve jogászképzés pedig minden állami finanszírozású helyet elveszített. Két, az adott tudományterületen országosan vezető karról van szó: míg a Gazdaságtudományi Kar két Felsőoktatási Minőségi Díjjal, addig a jogi kar az országban egyedülállóként két Kiválósági díjjal rendelkezik, s egyebek mellett oktatói minősítettségben is országos listák élén állnak.

Patkó Gyula az egyébként is komoly nehézségekkel küszködő régió jövőjére nézve tartja szomorúnak a számok alakulását, hiszen pillanatnyilag nem mérhető fel, hogy hányan tudják majd és milyen mértékben vállalni a képzések önköltségét. A rektor hangsúlyozta ugyanakkor: a régióban élők anyagi gondjaira is tekintettel a Miskolci Egyetem vezetői mindent megtesznek a költségek alacsonyan tartásáért, s várják a jelentkezőket”.

2012-es állami ösztöndíjas keretszámok a Miskolci Egyetemen:

Alapképzések

Bölcsészettudomány: 65

Gazdaságtudományok: 0

Informatika: 160 + 200 rész

Jogi: 80

Műszaki: 500 + 480 rész

Művészet: 45

Orvos- és egészségtudomány: 160 + 15 rész

Pedagógusképzés: 40

Társadalomtudomány: 30

Természettudomány: 30 + 25 rész

Alapképzések összesen: 1110 + 720 rész

Osztatlan (jogász) képzés: 0

Felsőfokú szakképzések összesen: 100

Mesterképzések

Bölcsészettudomány: 45

Gazdaságtudományok: 150

Informatika: 50

Jogi: 23

Műszaki: 335

Pedagógusképzés: 150

Társadalomtudomány: 40

Természettudomány: 12

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek