2024. 05. 18. szombat

Erik, Alexandra
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

35 éves a Ködmön Formációs Táncegyüttes

„Mindenem a tánc, az alkotás…”

A „KÖDMÖN” Formációs Táncegyüttes 1978-ban alakult, ebben az évben ünnepli 35. születésnapját. A csoport elnevezése mozaik szó, mely a KÖzépiskolás Diákok Művészeti Öntevékeny Körét jelenti, s így ismerik Európa szerte.

Tagjai általános, középiskolás, főiskolás és egyetemista gyermekek, fiatalok. A Miskolci Kulturális Központ Ifjúsági Házában az eltelt évek alatt több mint 8000 gyermek és fiatal ismerkedett meg a standard és latin táncok alapjaival. Jelentős szerepet vállal Miskolc város lokálpatrióta szemléletformálásában is. Nem elhanyagolható az a közösségteremtő-formáló erő, amivel hozzájárult az egészséges gyermekek és fiatalok fejlődéséhez.


A hagyományok ápolására jellemző, hogy már a KÖDMÖN volt táncosainak gyermekei is járnak az Ifjúsági Házba. Egybefonódik a művészeti iskolai rendszer, a sportegyesületi tevékenység, az egyéni és formációs versenyek a művészeti munkával, az éves szakköri tevékenység a nyári szakmai tréningekkel, táborokkal. Miskolc város ünnepein nagy sikerrel szerepelnek táncosai az óvodásoktól a felnőttekig. Felléptek megyénk több településén, a legkisebb falutól a városokig, Regéctől Kazincbarcikáig, Upponytól Sárospatakig.

Több éven keresztül vendége volt az Operaházban Budapesten a Táncpaletta és EuroPAS Gála rendezvényének. A farsangi időszakban a bálok nem múlhatnak el „KÖDMÖN” nyitótánc nélkül. Külföldi fellépések, meghívások: az együttes többször járt Przemyslben, Kassán, Máramarosszigeten, Bécsben, versenyezett Elblagban, Stuttgartban, Moldáviában, Moszkvában, Usti nad Labenben, Berlinben, Braunschweigben és Miskolcon a Standard Formációs Táncok Európa Bajnokságán.

A táncegyüttes tizenháromszoros magyar bajnok. Jelenlegi művészeti vezető: Simon Csaba koreográfus, táncpedagógus. Csoportvezetők: Harangozóné Ónodi Csilla, Tombácz Anikó, Süttő Roland, Hornyák Zsolt, Garabucziné Mezei Ágnes, balett tanáraink Lőrincz Krisztina és Bán Ildikó. A csoport menedzsere Csóka Edit, aki 15 éve teremti meg az együttes munkájához a feltételeket.

1990-től, mint Magyarország legjobb standard formációs csoportja képviseli Hazánkat és Miskolcot az Európa és Világbajnokságokon. 1995-ben Kiváló Együttes címet érdemelte a csoport, 2004. január 22-én, a Magyar Kultúra napján vette át a Csokonai Közösségi Díjat, 2005-ben Moldáviában 7. helyezést ért el az Európa bajnokságon, 2006-ban az együttes az Operaházban a táncos szakma egyik legmagasabb kitüntetését, az EuroPAS díjat vette át, egy nagyszabású gálaműsor keretében. 2009-ben a Magyar kultúra Napján, Ózdon kapta meg a csoport Megyénk Kultúrájáért díjat,

2012-ben a csapat legjobb eredményét érte el Ludwigsburgban, amely a világbajnoki 8. helyezés. A Megállíthatatlanok című táncalkotással az együttes elnyerte Az Év Legjobb Formációja díját a Magyar Táncsport SzakSzövetségtől.2013 márciusában Miskolcon a Formációs Magyar Bajnokság 2.helyezettjeként elnyerte a jogot arra, hogy képviselje a Világbajnokságokon Hazánkat és Miskolc

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek