2024. 05. 18. szombat

Erik, Alexandra
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
Franco Nero forgatott a Fáyi kastélyban

Franco Nero forgatott a Fáyi kastélyban

Franco Nero forgatott a Fáyi kastélybanA festőien szép Hernád völgyének egyik érdekes műemléke a XVIII. Században barokk stílusban épült Fáy család kastélya. A Fáyiak 1673-ban építették a nemesi kúriát, melyhez szép kert és medence tartozott. A nemesi kúriából épült át 1750-ben a jelenlegi kastély. A ház legismertebb birtokosa Fáy István volt, aki abban az időben ünnepelt zenész és elismert zenetörténész volt. A Fáy gróf 1844-45-ben bízta meg Marco Casagrande olasz szobrászt,- aki az egri és az esztergomi bazilika szobordíszeinek is készítője volt- hogy a kastély dísztermébe három stukkódomborművet készítsen. A domborművek ma is láthatóak a felújított kastély dísztermében, ahol nyaranként már hangversenyeket is tartanak.
  A kastélyt folyamatosan restaurálják. A külső munkák nagy része elkészült, s a kerti tó is benépesült. A szobákat korhű bútorokkal rendezik be, s már a felújított neobarokk, szecessziós stílusú cserépkályhák is helyükre kerülte. A tervek szerint az egykor gyönyörű park is visszakapja majd eredeti szépségét.
  Érdekes eseménynek volt színhelye a nyáron a kastély, hiszen itt forgatta Franco Nero új filmjének egy részét, amelyben főszerepet játszik. Itt tartózkodása alatt ünnepelte születésnapját a híres színész, s nagy meglepetésére a megyei közgyűlés alelnökétől egy 1941-es évjáratú Tokaji Aszút kapott ajándékba.

                                Kép és szöveg: Fojtán lászló
 
Franco Nero forgatott a Fáyi kastélyban Franco Nero forgatott a Fáyi kastélyban 
Franco Nero forgatott a Fáyi kastélyban Franco Nero forgatott a Fáyi kastélyban 
Franco Nero forgatott a Fáyi kastélyban
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek