2024. 05. 18. szombat

Erik, Alexandra
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • 1111 év – Történelmi zarándoklat a Pozsonyi csata hőseinek emlékezetére

1111 év – Történelmi zarándoklat a Pozsonyi csata hőseinek emlékezetére

907-2018 Vereckei hágó – Pozsony – Dévényi kapu – Feketeerdő

„A dicső elődök tisztelete, a múlt értékeinek megőrzése és gyarapítása az élők kötelessége.”
Történelmünk egyik legjelesebb eseményének, az Árpád fejedelem vezette első honvédő háborúnak az 1111. éves évfordulója évében emlékezünk a Pozsonyi csata (907) hőseire.
Az évforduló alkalmából és tisztelegve hős elődeink, Árpád vezér és magyar népe előtt zarándokút veszi kezdetét, mely Vereckéről indul 2018. június 9-én és Pozsony alá érkezik 2018. július 07-én. A közel 900 km-t folyamatosan vonulva lóháton teljesítik a hagyományőrzők, de az út során örömmel várják a gyalogosan vagy akár kerékpárral csatlakozókat is.
A zarándoklat gerincét azok adják, akik a teljes távot tudják vállalni. De legalább ennyire fontos a szakaszokra, vagy akár egy-egy napra csatlakozók részvétele.
A zarándoklatot szellemi, szakmai és szakrális céllal hívta életre Petraskó Tamás, a Magyar Kultúra Lovagja címmel kitüntetett hagyományőrző és Szabó Péter a Honfoglalás Kori Látogató Központ igazgatója.
Minden olyan eseménnyel, rendezvénnyel igyekeznek összehangolni a zarándokutat, amit az érintett települések, közösségek szerveznek a Pozsonyi csata 1111. éves évfordulójára emlékezve. Egy-egy településre érkezve esténként a regék tüze körül a hagyományőrzésben jeleskedő előadók mellett a helyi és a környékbeli lakosokat is várják közös beszélgetésre. Ezekkel az eseményekkel a helyben lévő fizikai és szellemi értékekre hívják fel a figyelmet. Az értékkereséssel is az elődökre emlékeznek, hiszen hogyan is vághattak volna a nagy útnak a magyarok, ha nem rendelkeztek volna egységes értékrenddel.
A zarándokok az út teljesítése során meg akarják érteni az abban a hitben, értékrendben rejlő szellemi, gondolati, fizikai erőt, mely akkor oly sok örömre, sikerre, nem csak a csatákban, hanem a haza építésének mindennapjaiban is győzelemre segítette a magyar népet. A szervezők vallják, hogy csak így tudjuk a ma élő nemzedékek – fiaink, unokáink – számára érthetően megfogalmazni a magyar nép helyét, feladatát, földi életútjának értelmét.

Az érdeklődők az eseményről az www.elodokosvenyein.hu honlapon és a https://www.facebook.com/TortenelmiTurautak/ oldalon tájékozódhatnak.  

Útvonal:
Szolyva – Munkács – Beregszász – Aranyosapáti – Tiszabezdéd – Kisrozvágy – Karos –
Rakamaz – Szerencs – Ónod – Tibolddaróc – Eger – Egerszólát – Mátrafüred – Petőfibánya –
Gödöllő – Tahitótfalu – Budapest – Dobogókő – Tokod-Tát – Agostyán – Komárom – Vének –  Hédervár – Feketeerdő – Rajka – Bezenye – Mosonmagyaróvár – Hainburg – Barna hegy – Dévényi kapu

További információ:
Petraskó Tamás, Telefonszám: 20/547-4558, e-mail: tpetrasko7@gmail.com
Szabó Péter igazgató, Telefonszám: 30/864-7113, e-mail: honfoglalaskaros@gmail.com

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek