2024. 05. 18. szombat

Erik, Alexandra
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Növekvő kereslet a fővárosi agglomeráció ingatlanjai iránt

Bővülő tendenciát mutat Pest megye az ingatlanpiacon, árban, keresletben és kínálatban is erősödik térség, néhol már fővárosi árakkal is találkozhatunk.

Pozitív számok az ingatlanpiacon


A folyamatos áremelkedések a fővárosban egyre többeket késztetnek arra, hogy Budapesten kívül, az agglomerációban keressenek otthont maguknak, ahol akár milliókkal olcsóbban is hozzájuthatunk egy-egy ingatlanhoz.
Az előző negyedévhez viszonyítva nőtt azok aránya, akik az elkövetkezendő évben biztosan, illetve valószínűleg építkezésbe vagy lakásvásárlásba fognak. A keresleti és a kínálati oldal is áremelkedést vár a következő egy évben, nagyobb mértékben a fővárosi új lakások és építési telkek piacán.
2018. első negyedéve a lakásátadások terén is felülmúlta az egy évvel ezelőtti statisztikákat. Országosan 3394 lakást vettek használatba, – ez 64 %-os növekedés – Budapesten ugyanakkor megháromszorozódtak az átadások a tavalyi adatokhoz képest.

Egyre zsebbe nyúlósabb a kínálat
Pest megyét – fővárosunk kivételével – 2018-ban hónapról-hónapra stabil 2 %-os átlagár növekedés jellemezte az összesített, eladásra szánt lakóingatlanok statisztikáit vizsgálva. Emellett érdemes megjegyezni, hogy áprilisban az albérletek átlag négyzetméterára meghaladta a 2000 Ft-os lélektani határt megyei szinten, melyre – adataink alapján – legutóbb 2016 nyarán volt példa.
A IV. kerülethez közel eső Dunakeszi ingatlanpiaca az egyik legdrágább az agglomeráció nagyobb települései közül. A családi házakat 388, a téglalakásokat 436 ezer forintos átlag négyzetméteráron kínálták áprilisban.
Néhány vizsgált, nagyobb település árváltozásának mértéke alapján az év elejétől számítva az érdi lakóingatlanok áraiban figyelhettünk meg jelentősebb – 9 %-os – növekedést, mely főleg a téglalakás típusnál történt áremelkedésnek köszönhető. Ugyanakkor Vácon a családi ház típusú ingatlanok kínálati árainak mérséklődése erősen befolyásolta a városban történt összesített alacsony árváltozást.

A lakásátadások és a várakozások mellett az árak emelkedése is érzékelhető volt az ingatlanpiacon. A fővárosi agglomeráció vizsgált, nagyobb települései többségén jelentős, 4-9 %-os drágulás volt tapasztalható. Az idei év első négy havi változása Gödöllőn, Érden, Szigetszentmiklóson és Dunakeszin is felülmúlta a 2017-es év ugyanezen periódusát.
Az Érden eladó családi házak közel egy szinten vannak a szigetszentmiklósi társaikkal – 274-278 ezer forintos négyzetméterárral – míg Dunakeszi a budapesti árakkal vetekszik. A téglalakások kínálati átlagnégyzetméterára egy év leforgása alatt több, mint 70 ezer forinttal nőtt megyei viszonylatban, viszont a Gödöllőn, Vácon és Szigetszentmiklóson eladó lakások még így is kedvezőbbek.

A piaci szereplők előre elkönyvelték magukban, hogy az ingatlanpiaci bővülés az 5 %-os áfakulcs – 2019 vége – meglétéig fennmarad, emiatt áresésre csak elszórtan lehet számítani Pest megyében.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek