2024. 05. 20. hétfő

Bernát, Felícia
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Nem választotta meg az Országgyűlés a Legfelsőbb Bíróság elnökét
Nem választotta meg az Országgyűlés a Legfelsőbb Bíróság elnökét

Nem választotta meg az Országgyűlés a Legfelsőbb Bíróság elnökét

Nem választotta meg az Országgyűlés a Legfelsőbb Bíróság elnökétIsmét nem választotta meg az Országgyűlés Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének hétfőn, 184 igen és 108 nem szavazattal. Baka Andrást, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bíráját Sólyom László már 2008 májusában jelölte erre a posztra,

a jelölt akkor sem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados parlamenti támogatást. Sólyom ezután kétszer is jelölte Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét, ám a jelölt sem 2008 decemberében, sem idén márciusban nem kapta meg a szükséges támogatást, így jelenleg az LB egyik kollégiumvezetője áll a Legfelsőbb Bíróság élén, mivel a szervezet korábbi elnökének, Lomnici Zoltánnak 2008 júniusában lejárt a mandátuma.
 

Az elnöklő Mandur László a titkos szavazás után bejelentette, hogy 346 képviselő adta le szavazólapját, ebből 54 érvénytelen szavazat volt, 292 pedig érvényes: 184 igen és 108 nem voks. Miután Mandur közölte, hogy a szavazás érvényes, de eredménytelen volt, így Országgyűlés nem választotta meg Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének, Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője kért szót. Azt mondta: ezen körülmények között a Fidesz-KDNP frakciószövetség a határozathozatalokban a hétfői napon tiltakozása jeléül nem kíván részt venni.

 

Miközben a Fidesz és a KDNP képviselői kivonultak a teremből, Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője kért szót, és azt mondta: szégyen, amit a Fidesz-frakció tesz, „ekkora hazugságot régen nem látott a Ház”. Szerinte megdöbbentő, amit a fideszes képviselők tesznek, ezért azt kezdeményezte, hogy azonnal hívják össze a házbizottság rendkívüli ülését, és ha a Fidesz-frakció ennyire fel van háborodva, akkor adjon lehetőséget arra, hogy nyílt – gombnyomásos – szavazással döntsenek a főbírójelöltről. Hozzátette: az MSZP nem véletlenül kezdeményezte ezt hétfőn, éppen azért kérték, hogy kiderüljön, „ki hazudik ebben a Házban”. „Ezzel a kivonulással számunkra egyértelművé vált, hogy a Fidesz” – mondta. Az elnöklő Mandur László ezután bejelentette, hogy összehívja a házbizottság rendkívüli ülését, és szünetet rendelt el.

 

Hétfőn, a szavazás előtt Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese azt közölte, hogy a Fidesz és a KDNP ahogyan eddig is, most is támogatja majd a köztársasági elnök jelöltjét. Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője a képviselőcsoport hétfői ülése után szintén azt mondta, hogy az MSZP-frakció támogatja Baka András megválasztását, és közölte, hogy a szavazás alól egy frakciótag sem kért felmentést, azaz a képviselőcsoport egyhangúlag fogja támogatni Sólyom László jelöltjét. Az SZDSZ-frakció azt közölte, hogy javasolja a képviselőinek, támogassák Baka András főbírójelölt megválasztását, de a javaslat nem kötelező érvényű, a politikusok a lelkiismeretüknek megfelelően dönthetnek.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…