2024. 06. 18. kedd

Arnold, Levente
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • HAZATÉRT A CSELEKVÉS ALAPÍTVÁNY MAGYAR ORVOSCSOPORTJA BANGLADESBŐL, AHOL TÖBB MINT 100 MŰTÉTET VÉGEZTEK

HAZATÉRT A CSELEKVÉS ALAPÍTVÁNY MAGYAR ORVOSCSOPORTJA BANGLADESBŐL, AHOL TÖBB MINT 100 MŰTÉTET VÉGEZTEK

Több mint 100 műtétet végzett a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsoportja Bangladesben, ahol a szétválasztott sziámi ikrek esedékes kontroll vizsgálataiban is részt vettek.

UGRÁS A GALÉRIÁKHOZ

Újra a Bangladesi Sirajganjba látogatott magyar missziós csapatunk, ahol főként égési sérülést szenvedett gyermekeken és felnőtteken, valamint fejlődési rendellenességgel világra jött csecsemőkön végzett helyreállító műtétekkel tudott segíteni. A jelenlegi misszió során 78 betegen csaknem 122 műtéti beavatkozást végeztek csapat tagjaink mindössze 10 nap alatt. A szűrőmunka részeként pedig 250 embert vizsgáltak meg orvosaink esetleges későbbi beavatkozások céljából.

A csapatmunkát igénylő komplex műtéteket 12 fős orvos és egészségügyi szakasszisztens csoportunk végezte a bengáli kollégák segítségével. Az idei misszió során a legfiatalabb kis beteg egy 7 hónapos lány csecsemő volt ajak fejlődési rendellenességgel, míg a legidősebb egy 60 éves férfi beteg volt, mozgáskorlátozó húzóhegekkel a kezén. A gyermekek körében a leggyakoribb fejlődési rendellenesség az ajakhasadék volt, melynek eredményeképpen a gyermekek táplálása megnehezül, ezért rendkívül fontos már fiatalkorban megtervezni a helyreállító műtétek sorozatát, melyet missziós csoportunk is megkezdett már az első napon. Komplex kézsebészeti esetek ellátását kéz- és plasztikai sebész szakorvosaink végezték, hiszen a gyermekkorban történt ellátatlan égési sérülések később húzóhegek formájában szűkítik be a kezek mozgástartományát, potenciálisan veszélyeztetve a gyermekek fejlődését.

Alapítványunk gondot fordít az általunk megoperált páciensek utánkövetésére és szükséges rehabilitációjára is. Missziós munkánkat ismét segítette bangladesi mozgásterapeuta kolléganőnk Sultana Razia, aki, mint a csapat 13. tagja a betegek utógondozásában hatalmas segítséget nyújt. Korábban a fejüknél összenőtt ikerkislányok szétválasztó műtétét követően már dolgozott az alapítvány csapatával.

A nagyszámú karitatív műtét mellett a magyar orvosmisszió alkalmából konferenciát tartottak Dakkában és Sirajganjban, ahol több mint 100 bangladesi orvos és szakember hallgathatta meg az alapítvány sebészeinek szakmai előadásait.

Alapítványunk megszervezte önkéntes orvosaink által 2019 augusztusában szétválasztott, fejüknél összenőve született – idén nyolcesztendős – bangladesi sziámi ikrek éves kontrollvizsgálatait, melyre a szétválasztó műtét helyszínén a Dakkai Katonai Kórházban került sor. Az alapítvány 5 fős szakember csoportja helyben a bangladesi kollégákkal együtt áttekintette a vizsgálati eredményeket és egy 5. éves évfordulós ünnepségre is sor került, melynek során a magyar és bangladesi orvosok megköszönték egymásnak a 7 éve tartó eredményes együttműködést az ikrek műtétsorozata kapcsán.

Az orvosok együttesen megállapították, hogy a szétválasztó műtét egyértelmű nyertese Rabeya, aki a kétéves intenzív rehabilitációt és az eredményes iskolai szocializációt követően, minimális mozgási és látási nehezítettséggel ugyan, de korának megfelelő képességekkel bír, írása, kézimunkája kiemelkedő.

Ikertestvére Rukaya halmozottan sérülten éli életét, de fejlődés nála is van, jobban érzékeli a körülötte zajló történéseket, és reagál környezetére; szereti, ha társaságban van és nagyon sokat mosolyog.

A 2024 évi misszió sikeres volt. Annak ellenére, hogy a rendelkezésre álló eszköz és időkapacitást missziós csapatunk sikeresen maximalizálta, a gyógyításra szoruló betegek létszáma folyamatosan nő, így már a jövő évi misszió keretein belül operációra szoruló páciensek listáját is megnyitottuk. Reményeink szerint a következő évben is hasonló bizalommal fordul csoportunkhoz a lakosság és még több emberen tudunk majd segíteni.

Dr. Takács Szabolcs
Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

A missziós csapat: 

Dr. Magyar Sarolta, Dr. Péterfy Nóra, Dr. Baranyai Krisztina, Dr. Pusztainé Szenohradszki Katalin, Dr. Ezer Erzsébet, Dr. Varga Tamás, Dr. Vancsó Péter, Dr. Maksa Dániel, Dr. Pataki Gergely, Karsza-Kiri Zsuzsanna, Micskei László, Lőrincz Erika, H: Császár Zsuzsa, Dr. Takács Szabolcs, Dr. Sipos Péter

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Emberölés Füzérkajatán
A rendőrök a fővárosban fogták el azt a férfit, aki Füzérkajatán megölt egy 85 éves nőt. Emberölés miatt folytat eljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén …
Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…

További cikkek