2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
A kormány maximálná a végkielégítéseket

A kormány maximálná a végkielégítéseket

A kormány maximálná a végkielégítéseketA kormány maximálni kívánja az állami és önkormányzati vállalatoknál adható végkielégítések mértékét, valamint rendeletben előírja e vállalati körben a vezetők és menedzser szerződéssel rendelkezők javadalmazásának nyilvánosságát – jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő pénteki tájékoztatóján. A cél az, hogy az állami és önkormányzati vállaltok bérezési és végkielégítési gyakorlata átláthatóbb, és a jelenlegi gazdasági helyzetnek megfelelően a korábbinál visszafogottabb is legyen – mondta a szóvivő.
 
A már megkötött vezetői menedzser szerződések esetében a kormány rendeletben előírja, hogy szeptember 15-ig nyilvánosságra kell hozni az állami és önkormányzati vállalatok vezető beosztású munkavállalóinak, és a menedzser szerződéssel rendelkezőknek a fizetését, jutalmait, valamint a jogviszony megszüntetése esetére járó juttatásaikat is. Ezt követően minden évben az éves mérleg elfogadása után kell a frissített adatokat nyilvánosságra hozni.

A jövőben kötendő új munkaszerződésekre vonatkozóan a kormány törvényjavaslatot kezdeményez annak érdekében, hogy az állami és önkormányzati vállalatoknál és ezek leányvállalatainál is maximálják az adható végkielégítések mértékét. A javaslat szerint ebben a vállalati körben a felmondási időre kifizetett összeg és a végkielégítés együttes összege nem haladhatja meg a hat havi alapbér összegét. Egyes különösen fontos ágazatokban indokolt lehet további maximum 3 havi bérnek megfelelő foglalkoztatási tilalmi pénz kifizetése, elkerülendő az összeférhetetlenséget – ismertette a kormányszóvivő.

A kormány által még e hónap végéig benyújtandó törvényjavaslat azt is tartalmazza, hogy az új, határozott időre szóló menedzser szerződés idő előtti felmondása esetén legfeljebb hat havi bérre tarthasson igényt az adott cégvezető.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek