2024. 05. 2. csütörtök

Zsigmond
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Rasszista indíték vezérelte a romák elleni gyilkosságok elkövetőit
Rasszista indíték vezérelte a romák elleni gyilkosságok elkövetőit

Rasszista indíték vezérelte a romák elleni gyilkosságok elkövetőit

Rasszista indíték vezérelte a romák elleni gyilkosságok elkövetőitDNS-minta és több más bizonyíték is rendelkezésre áll a romák ellen elkövetett gyilkosságok elkövetésével gyanúsított négy férfi előzetes letartóztatására – jelentette be országos rendőrfőkapitány péntek délután rendkívüli sajtótájékoztatón Budapesten.

Bencze József  elmondta, a rasszista indíték volt a fő prioritás a támadásokban. A hat halálos áldozatot követelő támadásokkal kapcsolatban csütörtök éjjel Debrecenben elfogott négy férfit őrizetbe vették, a rendőrség javasolja előzetes letartóztatásukat.

 

A romák sérelmére elkövetett kilenc bűncselekmény során – amelyben a Nemzeti Nyomozó Iroda időközben 120 főre bővített külön egysége folytatott nyomozást – a tettesek összesen 16 lakóházat támadtak meg 11 Molotov-koktéllal, 63 lövést adtak le lakóházakra sörétes és golyós lőfegyverekből. A bűncselekményekben összesen 55 sértett van, hatan meghaltak a támadásokban, öten súlyosabb-könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A kilenc bűncselekményt tavaly és részben idén követték el: tavaly július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön és augusztus 3-ára virradóra Kislétán.

A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, a Nagycsécsen elkövetettben ketten, Tatárszentgyörgyön szintén ketten vesztették életüket. A felderítés sikere érdekében az eddigi legmagasabb, 100 millió forintos nyomravezetői díjat tűzte ki a rendőrség.

A hírügynökség rendőrségi forrásból származó értesülése szerint az elkövetők nem roma származásúak.

Még mindig helyszínelnek a rendőrök abban a debreceni belvárosi sörözőben, ahol péntekre virradóan elfogták a gyanúsítottakat – tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen pénteken kora délután. A Perényi 1. nevű sörözőbe csütörtökön éjfél után hatoltak be a kommandósok, mindenkit igazoltattak, majd több személyt elvittek a helyszínről. Ezzel egy időben más helyszíneken is sor került rendőrségi akciókra Debrecenben.

A Perényi 1. söröző Debrecen múzeumi negyedében, a cégbíróság épületének pincéjében működik. Üzemeltetője Barabás Zoltán közismert debreceni vállalkozó, aki az MTI-nek elmondta: ő maga semmit nem tudott az akcióról, a söröző helyiségét a bíróságtól bérli. Barabás Zoltán – mint mondta – péntek reggel a rendőröktől értesült a történtekről, azt azonban nem közölték vele, hogy kiket vettek őrizetbe.

A helyszínen tartózkodó rendőrök azt nem mondták el meddig tart a helyszínelés, de az alapos, minden részletre kiterjedő munkák éjjel három óra óta tartanak a Perényi 1. sörözőben.

 
(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Tömérdek hirdetésben árult ingatlanokat egy férfi, miközben évente alig négy-öt számlát állított ki az őt megbízó tulajdonosoknak az eladott ingatlano…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan fejleszti digitális szolgáltatásait az egyszerűbb és kényelmesebb adózásért. A különböző online felüle…