2024. 05. 18. szombat

Erik, Alexandra
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Horvátország uniós csatlakozása kapcsán felmerült általános forgalmi adó-változások

Horvátország uniós csatlakozása kapcsán felmerült általános forgalmi adó-változások

Az Európai Unió 2013. július 1-jétől új taggal, a Horvátországgal fog kibővülni. A leendő új tagállam Magyarországgal közvetlenül szomszédos, továbbá elmondható, hogy szoros kereskedelmi kapcsolat alakult ki a két ország között. A Horvátország tagállammá válásának adójogi következményei is lesznek, ugyanis a horvát adóalanyokkal kötendő ügyletek közösségi kereskedelmi ügyletekké válnak. Így kiemelt jelentőséggel bírnak az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény átmeneti rendelkezései.

Fontos, hogy azokban az esetekben, amikor még belföldről exportként, horvátországi  termékértékesítés, vagy Horvátországból importként indított termékbeszerzés közben csatlakozik az ország az Európai Unióhoz, akkor ezekben az esetekben az ügyleteket úgy kell kezelni, mint ahogy azt az indulás pillanatában, a csatlakozás előtt minősítették. Július 1-jét követően a Horvátországba kivitt, illetve onnan behozott termékek közösségi termékekké válnak, ami azt jelenti, hogy azokra a klasszikus értelemben vett közösségi ügyletek rendelkezései lesznek az irányadók.

A fenti rendelkezésekkel kapcsolatban bővebb tájékoztatás kérhető telefonon a NAV Általános Tájékoztató Rendszerén (06-40/42-42-42) keresztül.

                                                                                                 Nemzeti Adó- és Vámhivatal

                                                                                 Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek