2024. 05. 18. szombat

Erik, Alexandra
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Beszélgetés az EU további bővítéséről

Miért akarnak Európa országai sorra belépni az Európai Unióba és mi ösztönzi az Európai Uniót új tagok felvételére? Van-e uniós „felvételi vizsga”? Mi a csatlakozás menetrendje és mennyire voltak zökkenőmentesek a korábbi bővítések? Mely országok várnak most a felvételre, és melyeknek és mikor van esélyük a csatlakozásra?

Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ a Magyar Közgazdasági Társaság interaktív, internet-televíziós beszélgetésének előadói – Balázs Péter egyetemi tanár, az Európai Bizottság korábbi tagja, volt külügyminiszter, a CEU professzora, a Magyar Közgazdasági Társaság alelnöke és Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Külügyi Szemle folyóirat főszerkesztője – 2013. április 23-án, kedden 15 órától a www.beszelgetnikell.hu honlapon. Vitavezető: Halm Tamás, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára. A Külügyminisztérium pályázati támogatásával megvalósított beszél­getéssorozat harmadik, egyben záró adását követően az előadók élő chat keretében válaszolnak a nézők kérdéseire.

Érdekes kérdéseket vet fel az Európai Unió további bővítésének lehetősége, amelynek Horvátország 2013. július elsejei csatlakozása ad külön aktualitást. A kérdéskört nyilván az eddigi bővítések tapasztalatait, a pénzügyi és gazdasági válság hatásait, illetve az intézményi kihívásokat megnézve érdemes vizsgálni, különösen a határon túli magyarság szempontjából. E tekintetben tehát elsősorban a vajdasági magyarság számára kiemelten fontos a téma, de a kárpátaljai magyarság szempontjából érdemes megvitatni Ukrajna esetleges EU-csatlakozásának esélyeit, feltételeit és akadályait is. A témáról számos háttéranyag és hasznos link található az adás internetes oldalán.

A sorozat előző, az Európai Unió 2014–2020-as időszakra vonatkozó keretköltségvetésé­ről és a kohéziós politika jövőjéről, valamint az európai uniós válságkezelésről szóló beszélgetéseinek videóanyaga és a beszélgetéseket követő chatek szerkesztett változata – számos háttéranyaggal és a témához kapcsolódó, hasznos linkkel együtt – ugyancsak letölthető a www.beszelgetnikell.hu honlapon.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek